default-header
HomeNieuwsPartydrugs veroorzaken steeds vaker hartklachten

Partydrugs veroorzaken steeds vaker hartklachten

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 6 september 2019, door Hartpatiënten Nederland

Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in drugsstad Amsterdam wordt in toenemende mate overspoeld door gebruikers van cocaïne, speed, wiet of xtc, mensen die met hartklachten op de eerste hulp terecht komen. Het gebeurt volgens het AD bijna dagelijks dat mensen zich melden met pijn op de borst na het slikken van partydrugs. 

Drugsdoden

Meerdere keren per jaar overlijden patiënten na het gebruik van de drugs, aldus cardioloog Robert Riezebos, hoofd van het OLVG Hartcentrum. Maar liefst een op vier hartinfarcten van patiënten tussen de 18 en 45 jaar is door snuiven van drugs veroorzaakt, aldus Riezebos. Langdurig gebruik leidt tot chronische hart- en vaatziekten.

Krankzinnig

Steeds meer mensen denken dat cocaïne en synthetische drugs onschuldig zijn, en dus worden deze gevaarlijke drugs in toenemende mate gebruikt. De drugscriminelen vinden dat een goede ontwikkeling – gezond is het allesbehalve. Mensen maken zich volgens Riezebos te weinig zorgen over de consequenties van hun drugsgebruik. ,,Uit onderzoek blijkt dat in Amsterdam krankzinnige hoeveelheden mdma- en cocaïneresten in het rioolwater belanden en dat zien wij terug op de spoedeisende hulp’’, vertelt de cardioloog tegen het AD.

Riskant

Ook mensen die wiet roken kunnen omkiepen wegens het hoge thc-gehalte in de groene plant. Bij xtc neemt het gehalte aan de werkzame stof mdma al jaren toe. Dat maakt deze drugs extra riskant.

Hartinfarct

Bij het OLGV komen jaarlijks 70.000 mensen de spoedeisende hulp binnen. Van hen zijn er 1100 vergiftigd door drugs. Het risico wordt vergroot, doordat de meeste mensen de drugs in combinatie met alcohol gebruiken. Het lichaam raakt over zijn toeren, en dat leidt tot pijn op de borst, hartkloppingen, hartritmestoornissen. Ook vallen mensen flauw. Uiteindelijk kan dat leiden tot een hartinfarct, omdat het bloed plakkeriger wordt en de kleine bloedvaatjes bij het hart verstopt raken. Soms scheurt de aorta of ontstaat een hersenbloeding.
Bron: AD.nl

Voor meer artikelen klik hier