overgewicht, BMI,

Overgewicht is nog veel gevaarlijker dan gedacht

Een BMI tussen de 18,5 en 25 wordt op dit moment als gezond beschouwd. Maar er zijn studies die suggereren dat mensen met een BMI hoger dan 25 langer leven. Wat ertoe geleid heeft dat sommigen weer concluderen dat een beetje overgewicht heel gezond is.
 
Maar deze studies vertellen waarschijnlijk echter niet het hele verhaal, zo vermoedden onderzoekers van de universiteit van Bristol. Ze wijzen erop dat vroege stadia van ernstige ziekten, maar ook ongezond gedrag (zoals roken) kan leiden tot een lager BMI én een hogere sterftekans. En zo kan het líjken alsof een iets hoger BMI gezonder is, terwijl dat in werkelijkheid helemaal niet het geval is.
 
Dat eerdere studies dat wel suggereerden, komt doordat zij vaak afgaan op grote datasets waarin dan een verband wordt gevonden tussen een hoger BMI en een lagere sterftekans, maar waar niet uit kan worden afgeleid dat een hoger BMI ook echt de oorzaak van zo’n lagere sterftekans is.
 
Lees verder op Scientias.nl 

Reacties (3)

 • afbeelding van Lisa
  Lisa

  Ach...Hoeveel waarde kun je nou eigenlijk hechten aan (veel van) dit soort onderzoeken???.....

  Want in de praktijk (!) is ook gebleken dat mensen met een maatje meer (licht overgewicht, geen obesitas) langer leven dan magere mensen, net zoals oudere mensen met wat meer cholesterol langer leven omdat het een zekere bescherming biedt, en magere mensen kunnen veel visceraal vet binnen rond de organen hebben en dat is niet gunstig, maar wel onzichtbaar).

  Belangrijker is wat men eet (geen industrievoeding en geen  pesticiden)...... en stress beperken!

  dec 05, 2017
 • afbeelding van hippo
  hippo

  Wie een beetje boven zijn/haar BMI zit hoeft nog geen overgewicht te hebben. Waar begint dat eigenlijk? En hoe gevaarlijk is overgewicht? Hoeveel jaar had iemand aan zijn/haar leven kunnen toevoegen als er geen overgewicht was geweest? Dat kan je eigenlijk nooit weten en bovendien moet je nog veel meer factoren erbij betrekken die ook gevaarlijk (kunnen) zijn, kortom, zoals het hier wordt gepresenteerd kan ik niet zeggen dat het een overtuigend verhaal is.

  hippo

  dec 05, 2017

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.