default-header
HomeNieuwsOpenhartoperatie straks niet meer nodig?

Openhartoperatie straks niet meer nodig?

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 19 juni 2019, door Hartpatiënten Nederland

Openhartoperaties zijn straks wellicht niet meer nodig. Dat komt door een uitvinding van de 78-jarige voormalige neurochirurg professor Cees Tulleken, die zijn verhaal doet in de Telegraaf. Hij vond een nieuwe manier voor bypass-opereren uit. Die methode is “minimaal invasief”, zoals dat zo mooi heet. Dat betekent dat de patiënt geen ingrijpende operatie hoeft te ondergaan. 
De chirurg maakt kleine gaatjes in het lijf zoals bij een kijk operatie. Dat betekent dat de borstkas niet hoeft te worden opengemaakt. En dat scheelt een spreekwoordelijke slok op een borrel.
Tulleken weet zich gesteund door het  Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein bij het ontwikkelen van de nieuwe methode. Het  bypass-onderzoek van AMT Medical kan rekenen op financiële steun van onder meer de gemeente en de provincie Utrecht.
Bij de nieuwe methode wordt de bypass niet op de bloedvaten van  het hart vastgehecht. In plaats daarvan worden knijpertjes gebruikt. De bypass wordt dus niet gehecht, maar bij het hart met permanente knijpertjes vastgeklikt, beschrijft de krant de nieuwe methode. ”Geheel anders dan bij de ruim 9000 conventionele bypassoperaties per jaar in Nederlandse ziekenhuizen (en overal elders in de wereld), wordt bij de nieuwe methode eerst de vaatomleiding aangelegd, voordat een laserkatheter de open verbinding naar de kransslagader maakt en de bloedstroom door de omleiding op gang komt. Het hart hoeft er niet voor te worden gestopt”, schrijft Telegraafredacteur René Steenhorst.
Voor de hechtloze bypass wordt de linker interne Arteria Mammaria (Lima) gebruikt. Er ontstaan minder complicaties, en het herstel duurt niet een jaar, doch slechts enkele weken, aldus Tulleken in de krant van wakker Nederland.
De bypass van Tulleken wordt op twaalf plaatsen in de wereld al ruim tien jaar toegepast in de hersenchirurgie. Via deze minimaal invasieve methode wordt een ballonvormige uitstulping in een hersenslagader behandeld. Zo’n aneurysma in de hersenen is levensbedreigend.
Tulleken onderzoekt intussen de ontwikkeling van kunstmatige bloedvaten. Dan hoeven niet langer bloedvaten uit borstkas of been van de patiënt te worden gebruikt. „Want het verwijderen van een geschikte ader uit het been is toch ook weer een ingreep, die dat been uiteindelijk beschadigt en het vaatstelsel erin verandert”, zegt Tulleken in de Telegraaf. „Het kweken van een kunstvat zal ervoor kunnen zorgen dat het leggen van een bypass straks nog patiëntvriendelijker wordt.”

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie