Minister, google, data

Onze patiëntgegevens liggen bij Google

Hartpatiënten Nederland vindt het volstrekt onacceptabel dat de zorggegevens van Nederlandse ziekenhuispatiënten zijn opgeslagen in de cloud van Google. Ziekenhuizen hebben de medische gegevens van honderdduizenden Nederlandse ziekenhuisbezoekers namelijk op laten slaan in de Google cloud. Dat werd geregeld door het bedrijf MRDM, blijkt uit een onderzoek door het Algemeen Dagblad. Hoewel Google en MRDM beweren dat onze patiëntgegevens daarmee in veilige handen zijn, geloven wij daar helemaal niets van. 
 
Hoe halen ziekenhuizen het in godsnaam in hun hoofd om zo met onze privégegevens om te gaan. Ongevraagd. Volstrekt onacceptabel, nogmaals!


Het verkeerde keelgat

Ziekenhuizen en dataverwerker zijn volgens het AD niet verplicht toestemming te vragen aan patiënten, of om hen te informeren. Zoiets schiet ons in het verkeerde keelgat. Wij zijn patiënt en hebben recht om te weten wat er met onze patiëntgegevens gebeurt, vindt Hartpatiënten Nederland. 
 

Minister

Minister Bruno Bruins heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd te onderzoeken of de veiligheid van onze patiëntgegevens wel gewaarborgd is. Ook de fracties van D66 en SP in de Tweede Kamer hebben inmiddels kritische vragen gesteld. 
 

Reactie MRDM

MRDM verwerpt de kritiek. In een publicatie op de eigen website stelt het bedrijf dat alles volgens de regels gaat, en dat Google de data versleuteld op slaat in het datacenter in de Eemshaven. Volgens MRDM is de opslag veilig. Maar toch houdt MRDM een slag om de arm. Het bedrijf wil best meedenken over de wenselijkheid van opslag van patiëntgegevens bij een niet-Europese partij. ,,Het is goed dat de discussie wordt gevoerd of het wenselijk is dat een internationale hostingleverancier, met locatie in Nederland, Nederlandse gezondheidsgegevens mag opslaan.’’
 

Boos

Hartpatiënten Nederland is boos en vindt dat ziekenhuizen eerst overleg hadden moeten voeren met patiëntenorganisaties, in plaats van de patiënt voor voldongen feiten te stellen. Blijkbaar is het belang van de patiënt niet bepaald het eerste dat bij ziekenhuisbestuurders opkomt. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd!
 

Reacties (4)

 • afbeelding van Vic Kil
  Vic Kil ( )

  Ik ben het helemaal eens met uw stelling en schrok toen ik kennis nam van deze ongevraagde move.

  apr 03, 2019
 • afbeelding van Nijhuis
  Nijhuis ( )

  Wat een onzin om hierover zo'n ophef te maken. Geen enkele zorginstelling heeft zo'n grote opslag capaciteit voor de data van hun patiënten die steeds groter wordt. Microsoft (Azure) Amazon (AWS) en Google vertrouw ik mij. Data meer toe dan een hobbyist van een lokaal ziekenhuis.

  apr 03, 2019
 • afbeelding van Rijn B
  Rijn B ( )

  Heel vreemd en onacceptabel dat er zo met mijn gegevens/dossier wordt omgegaan.
  Wat kan ik er tegen doen?

  PS
  Het kostte ons de nodige moeite om ons eigen dossier in handen te krijgen en dan nu dit!!

  apr 03, 2019
 • afbeelding van Post
  Post ( )

  We moeten niet krampachtig vasthouden aan eigen data-opslag.
  Cloud heeft vele voordelen.
  Betere beveiliging, altijd de laatste software release, redundantie goed geregeld.
  Net als bij locale opslag moet de autorisatie goed geregeld zijn, dan staat de data bij de grote Cloud leveranciers vele malen veiliger opgeslagen dan bij de eigen instanties.

  apr 03, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.