default-header
HomeNieuwsOntstoken hartspier kan bijwerking coronavaccin zijn

Ontstoken hartspier kan bijwerking coronavaccin zijn

AandoeningBehandelingBijwerkingen

vrijdag 27 augustus 2021, door Hartpatiënten Nederland

Een ontstoken hartspier kan een bijwerking van corona of het coronavaccin zijn. Een bijwerking die vooral genoemd wordt na vaccinatie met Moderna of Pfizer, meldde de website Gezondnu.nl op basis van meldingen bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De Amerikaanse medicijnautoriteit FDA besloot eerder al de ontsteking aan de hartspier, maar ook aan het hartzakje, als bijwerking van deze vaccins te gaan vermelden. Naar de oorzaak van deze bijwerking wordt nog onderzoek gedaan.

De hartspier pompt het bloed rond. Een ontsteking van deze spier wordt ook wel myocarditis genoemd, en een ontsteking van het hartzakje aan de buitenkant van het hart pericarditis. Volgens Gezondnu heeft bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe 16 meldingen van myocarditis en 42 meldingen van pericarditis binnen gekregen na prikken met Pfizer of Moderna. Onduidelijk is of de bijwerking een gevolg is van het virus zelf of een reactie is van het eigen immuunsysteem.

Cardioloog Sinem Kilic benadrukt op de website dat er allerlei oorzaken kunnen zijn voor myocarditis en pericarditis, meestal veroorzaakt door een virus, maar soms ook door bacteriën. Kilic noemt het griepvirus, maar ook het parvovirus, adenovirus en dus ook het coronavirus als mogelijke oorzaken. Mensen die ontstekingsziektes zoals reuma hebben, zijn vatbaarder voor myocarditis en pericarditis.

Mensen hebben niet altijd klachten. In die gevallen wordt de ontsteking niet ontdekt, aldus Kilic. “Bij ernstige gevallen kan de hartspier zo ernstig worden aangetast dat er binnen enkele weken hartfalen of hartritmestoornissen ontstaan. Heel soms kan dit zelfs leiden tot een hartstilstand”, citeert de website Gezondnu de cardioloog.

Symptomen kunnen volgens de website onder meer zijn pijn op de borst, zweten, griepachtige verschijnselen, een lage bloeddruk, hartritmestoornissen, koorts, en vermoeidheid. Als je aan hartfalen lijdt en kortademig bent, en je vocht in je benen hebt en moeite hebt met plat liggen wordt het hoog tijd je bij je huisarts te melden. Zeker als de symptomen zich voordoen nadat je je hebt laten vaccineren. Mensen met hartproblemen lopen sowieso meer risico, aldus de cardioloog.

Overigens gaat het vooralsnog om zéér zeldzame bijwerkingen, als je die paar meldingen afzet tegen de ruim 12 miljoen prikken van Pfizer en 1,3 miljoen van Moderna…

Bron: Gezondnu


Geef een reactie


Reacties (5)

 • Ine 27 augustus 2021

  Goedemiddag,
  Op 16 mei heb ik de tweede vaccinatie gehad, Pfizer. Mijn vraag is of deze blijwerking(en) kort na de vaccinatie optreden of is het ook op langere termijn mogelijk? Ik heb hypertrofische cardiomyopathie en als gevolg daarvan hartfalen.
  Hartelijk dank voor uw antwoord.
  Vriendelijke groet, Ine

 • Mevr.E.M.Glastra 27 augustus 2021

  Nou, als ik dit lees ben ik geschokken, ik heb al een jaar of twee af en toe hartritmestoringtjes en krijg daar metroprolol 50mg voor 1 tabl.p.d. moet ik nu echt snel naar huisarts heb ook wel eens een druk opde borst vaak hartfilmpje gemaakt niets gevonden, voor!!!! de vaccinatie van physser.

 • Loeky Dobma 27 augustus 2021

  Ik heb na beide vaccinaties na 8 dagen en 10 dagen ernstige hartritmestoornissen gehad. Heb hierna metoprolol en xarelto gekregen. Dit moet ik nu blijven slikken. Hiervoor was ik niet bekend met hartproblemen maar had in het verleden wel vaker een hoge hartslag. Ik vond het wel heel toevallig dat het bij beide keren zo kort na de vaccinatie aan de orde was. Ik had overigens Astra Zenica. Ben 61 jaar en vrouw.

 • Loeky Dobma 27 augustus 2021

  Ik heb na beide vaccinaties na 8 dagen en 10 dagen ernstige hartritmestoornissen gehad. Heb hierna metoprolol en xarelto gekregen. Dit moet ik nu blijven slikken. Hiervoor was ik niet bekend met hartproblemen maar had in het verleden wel vaker een hoge hartslag. Ik vond het wel heel toevallig dat het bij beide keren zo kort na de vaccinatie aan de orde was. Ik had overigens Astra Zenica. Ben 61 jaar, vrouw en heb al veel jaren fibromyalgie.

 • Lea Kisch 9 december 2021

  Mijn vriend kreeg een half jaar na de 2e vaccinatie ( Pfizer) opeens een hartritmestoornis.
  Nooit cardiale problemen gehad en ook geen andere ziekten. Is dit een eerder gemelde bijwerking?