default-header
HomeNieuwsOnrust over hartapparaten van St. Jude Medical

Onrust over hartapparaten van St. Jude Medical

woensdag 12 oktober 2016, door Hartpatiënten Nederland

Gisteren waarschuwde de Amerikaanse fabrikant St. Jude Medical voor een bepaald type ICD (implanteerbare defibrillator) en CRT-D (Implanteerbare pacemaker met defibrillator).

Diverse Nederlandse media hebben vandaag over de niet naar behoren functionerende batterijen van de ICD's en CRT-D's van St. Jude Medical bericht. Volgens het Algemeen Dagblad (AD) zijn er ruim 5.000 van dergelijke apparaten in omloop in Nederland. 
 
In 0,21 % van de gevallen kunnen de batterijen er sneller mee ophouden dan gebruikelijk. Als de batterijen bijna leeg zijn, wordt een waarschuwingssignaal in de vorm van een trilsignaal afgegeven. Normaal gesproken dient vanaf dat moment  de ICD of CRT-D binnen een maand of drie te worden vervangen, maar vanwege het defect is het nu verstandig om direct contact op te nemen met het ziekenhuis. 
 
Volgens de fabrikant is er absoluut geen sprake van een ernstige situatie en komt er geen terugroepactie, omdat er geen reden is tot paniek en zij onnodige paniek juist willen vermijden. Daarnaast delen zij mee dat er pas actie ondernomen dient te worden indien het waarschuwingssignaal afgaat.  
 
Op de website van de fabrikant kunnen patiënten zelf achterhalen of hun hartapparaat voorzien is van batterijen uit de betreffende serie. Ga daarvoor naar Sjmglobal.com
 
Hartpatiënten Nederland adviseert patiënten in geval van onrust en/of twijfel, contact op te nemen met de eigen behandelaar om duidelijkheid te verschaffen. 
 
Meer info:

 


Geef een reactie