Onderzoeksraad voor Veiligheid moet gebruik oplosbare stent onderzoeken

ROERMOND - De Onderzoeksraad voor Veiligheid moet een onderzoek instellen naar het gebruik van de oplosbare stent van het merk Abbott. Dat vindt belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland. De oproep van Hartpatiënten Nederland wordt onder meer ondersteund door hoogleraar cardiologie Martin Schalij van het Hart-longcentrum in Leiden, en emeritushoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Hartpatiënten Nederland deed de oproep voor een onderzoek zaterdag 16 maart tijdens een uitzending van het VPRO-radioprogramma Argos op Radio 1.
 
De Absorb stent, waar het over gaat, is tussen 2012 en 2017 bij duizenden hartpatiënten geplaatst, zonder dat deze patiënten is gewezen op de vaak vergaande risico’s van deze stent. Hoewel de stent werd geïmplanteerd als medisch hulpmiddel tegen kransslagadervernauwing, leidde de Absorb stent tot een verhoogde kans op trombose en werd in 2017 door de Amerikaanse fabrikant Abbott van de markt gehaald. De risico’s waren echter al in 2014 bekend. Dat bracht onderzoek van het radioprogramma Argos en platform Follow the Money zaterdag aan het licht.
 
Problemen met de stent leidden tot 150 meldingen bij de Inspectie Gezondheid en Jeugd, waarbij in een geval een patiënt overleed aan een hartinfarct, aldus Argos en FTM. Behandelde patiënten zijn onvoldoende op de hoogte zijn gebracht van mogelijke bijwerkingen, en dat is mede te wijten aan een gebrekkige registratie. Jan Klein zei in Argos: ‘Juist via registratie kunnen we ernstige incidenten achterhalen en uitzoeken wat er is misgegaan. Het is zorgelijk dat dit niet gebeurt. Dit raakt echt het hart van de gezondheidszorg.’ 
 
Naar aanleiding van de radio-uitzending stond de telefoon bij de stichting Hartpatiënten Nederland zaterdagmiddag roodgloeiend. In korte tijd belden vele tientallen verontruste patiënten met het Meldpunt Hartpatiënten van de stichting. Ook kwamen er talloze mails binnen bij het Meldpunt. ,,Het gaat om verontruste patiënten, die we uitleggen dat de problemen met de stent niet levensbedreigend zijn. Als ze zich zorgen maken, kunnen ze contact opnemen met hun cardioloog’’, zegt voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland. ,,Maar we willen wel dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. We zijn dan ook heel blij met de steun van Klein en Schalij voor onze oproep aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.’’
 
Maakt u zich ook zorgen? Bel dan met ons tijdens kantooruren via 0475-317272, of mail via meldpunt@hartpatienten.nl

Reacties (1)

 • afbeelding van Tertia van Tongeren
  Tertia van Tongeren ( )

  Mijn man, Martin werd op 17 februari 2016 gedotterd in Nieuwegein. Hij was toen 52 jaar. Er werden 2 vernauwingen gedotterd en één oplosbare stent gezet. Er werd hem vlak voor de operatie gezegd dat er een oplosbare stent geplaatst werd die na 2 jaar zou zijn opgelost. Hij bleef na deze behandeling klachten houden: Bij inspanning kreeg hij soms pijn op de borst en benauwdheid. Ook kreeg hij last van boezemfibrillatie- en lag hij diverse keren op de eerste harthulp hierdoor.
  In juli waren de klachten zo erg, dat er, op ernstig aandringen van ons, hij gekatheteriseerd werd.
  Paniek brak uit, de li.kransslagader zat voor 99% dicht. , Martin werd met toeters en bellen vervoerd met de ambulance naar Nieuwegein en met spoed behandeld. Daar constateerde ze dat het vat minder vernauwd was .Tijdens het monitoren zagen ze dat het bloedvat weer dicht stroomde met bloedstolsels in de (oplosbare) stent: dus stenttrombose. Vandaar de wisselende klachten. De bloedstolsels sloten het vat af en soms schoten ze weer door, waardoor er geen klachten meer waren. Bij het overstenten, vormden zich al weer nieuwe stolsels. Het wegzuigen lukte niet goed. Gevolg was een tia. Het beeld van zijn rechteroog was soms gedeeltelijk weg. In oktober 2016 kreeg hij opnieuw die typische klachten die horen bij harfalen.
  Opnieuw gekatheteriseerd, maar tot ieders verbazing waren de kransslagaders open. De klachten bleven. Volgens de dienstdoende cardioloog konden kleine haarvaten bij de stent nog vernauwd zijn.
  Vraag bij ons blijft..Of waren dit weer bloedstolsels die voor een vernauwing zorgden en uiteindelijk los zijn geschoten?
  Bij Martin werd er ook boezemfilbrilatie geconstateerd, waar voor hij medicatie kreeg. Boezemfibrilatie hield soms dagen aan. We hebben in 2017 onze vakantie abrupt moeten afbreken en zijn rechtstreeks naar Nieuwegein gereden. Er volgde een cardioversie en in oktober een ablatie .
  Op dit moment zit Martin weer in de problemen met zijn hart. Hij heeft opnieuw klachten bij geringe inspanning en bij lichte emotionele spanning. Weer die typische klachten.
  Martin is gezien bij de cardioloog en die adviseert opnieuw katheteriseren en evt. dotteren. Binnen nu en 2 weken een oproep hiervoor. Dus afwachten....met grote onzekerheid en spanning.
  Wat is het? Is de oplosbare stent niet opgelost na 3 jaar en zitten er weer bloedstolsels in? Is het littekenweefsel? Is het een andere vernauwing? Het is speculeren.
  Alle opties zijn beangstigend.
  We zijn al met al ruim 3 jaar aan het tobben. Opmerkelijk is dat we in de eerste instantie te horen kregen dat de stent in 2 jaar op zou lossen en dat hij daarom die periode 2 soorten bloedverdunners moet innemen. Dat werd al verlengd naar 3 jaar en nu hebben we te horen gekregen dat hij zijn hele leven bloedverdunners moet gebruiken!
  Dit verhaal wil ik kwijt omdat ik het een zeer slechte zaak vind, dat mensen worden gebruikt als proef persoon, je onvoldoende wordt geïnformeerd en ook op een zeer ongepast moment namelijk vlak voor dat je de operatiekamer in gaat en denkt in handen te zijn van specialisten waar je je helemaal aan over moet geven. Zij zijn toch de deskundigen? Ze hebben iets in zijn lichaam gezet, waarvan onduidelijk is, wanneer het is opgelost. Dat had nooit mogen gebeuren.
  Ik wil iedereen die ook deze ervaringen hebben, heel veel sterkte toewensen.

  mrt 31, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.