cardiologen , pijn op de borst, VieCuri, infarct

Onderzoek tegengaan foute doorverwijzingen met pijn op de borst

De cardiologen dr. Joan Meeder en dr. Braim Rahel van het Venlose ziekenhuis VieCuri hebben samen met arts-onderzoeker Lisa Frenk onderzoek gedaan naar foute doorverwijzingen van mensen met pijn op de borst. Een patiënt die zich bij de huisarts of HAP meldt met pijn op de borst wordt al snel met spoed verwezen naar het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat 80% van deze spoedverwijzingen onterecht is. 

Ingrijpend

Voor een patiënt en zijn familie is een verwijzing met het oog op een infarct een ingrijpende gebeurtenis. Met een aantal aanpassingen bij het stellen van de diagnose is het mogelijk het aantal patiënten dat ten onrechte in het ziekenhuis belandt te reduceren. Deze aanpassingen zorgen er ook voor dat patiënten die wel een hartinfarct hebben, sneller de juiste hulp krijgen. Dat heeft VieCuri Medisch Centrum naar eigen zeggen met wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Voor dit onderzoek heeft het ziekenhuis een officiële STZ-erkenning ontvangen.
 

Snelle diagnose

Volgens de onderzoekers kan met een snelle bloedtest, een ECG en een gevalideerde vragenlijst de hulpverlener snel en adequaat de juiste diagnose stellen en zo bepalen of de patiënt al dan niet moet worden doorverwezen naar het ziekenhuis. Huisartsen Bernadette van Casteren en Peter Smeets waren nauw betrokken bij dit onderzoek. In de komende maanden wordt verder onderzocht hoe deze werkwijze ook in de thuissituatie ingezet kan worden. Ook worden de onderzoeksresultaten in landelijke bijeenkomsten gedeeld, zodat ook andere ziekenhuizen en huisartsen(posten) hier hun voordeel mee kunnen doen.

 

Geoliede machine

Een hartinfarct, in medische termen aangeduid als Acuut Coronair Syndroom (ACS), is een levensbedreigende aandoening met een hoge morbiditeit. Snelle diagnostiek en behandeling van deze patiënten is cruciaal om het aantal complicaties en het aantal sterfgevallen te verminderen. In Noord-Limburg werkt de nieuwe aanpak bij de verdenking op een ACS inmiddels als een goed geoliede machine. Dit komt met name door de goede samenwerking tussen VieCuri, huisartsen, AmbulanceZorg Limburg-Noord en de andere ziekenhuizen in de regio. 

 

 
 

 

Reacties (6)

 • afbeelding van ruudvanreenen@yahoo.nl
  ruudvanreenen@y... ( )

  Ik dacht dat men bezig is met een bloed tests dat kan bij de huisarts of ambulance
  Deze kan dan het troponine waarde meten.
  Daar zijn ze mee bezig.

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Joyce
  Joyce ( )

  Beetje dubbel dit bericht.. vooral als ze je juist verkeerd diagnostiseren in Venlo incl. ambulancezorg wat bijna heeft gezorgd voor een fatale Aortadissectie. Mijn bloed en ECG waren gewoon goed, Ik blijf erbij als jong hart/vaatpatient dat je dit soort klachten hoe dan ook serieus moet nemen ook al zijn ze onterecht.

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Gerard van Borrendam
  Gerard van Borrendam ( )

  Beter een foute doorverwijzing dan geen..... 6 jaar geleden liep ik op straat en als een donderklap bij heldere hemel kreeg ik pijn op de borst, in de linkerarm en in de kaak. Ook een gevoel van een band rondom mijn borst en ik ademde moeilijk. Vrienden hebben mij naar huis gebracht en direct een (huis) arts gewaarschuwd. Die kwam, luisterde even naar mijn hart en nam de bloeddruk op. Snelle diagnose, zal waarschijnlijk niets zijn, misschien hyperventilatie , ga in de loop van de volgende week maar eens "een keertje" naar je huisarts langs. Ik bleef mij beroerd voelen, maar moest toevallig 2 dagen later bij een specialist (uroloog) in een ander ziekenhuis zijn. Die informeerde zoals altijd hoe ik mij voelde en ik deed mijn verhaal wat mij juist overkomen was. Hij aarzelde geen moment en belde onmiddellijk het ziekenhuis op in mijn woonplaats. Het onderzoek waarvoor ik eigenlijk kwam werd gelijk afgeblazen. Ik ben direct opgenomen, heb de nodige onderzoeken gehad en werd "volgestopt" met medicatie. 2 dagen later werd ik overgebracht naar een academisch ziekenhuis waar ik met spoed ben geopereerd. 4 bypasses. Ik ben door het oog van de naald gekropen en als ik niet een afspraak had gehad bij de uroloog....zou ik dit dan nog kunnen hebben opschrijven? Ik bedoel maar, als er niet direct wordt doorverwezen dan moet de arts wel héél erg zeker van zijn zaak zijn en niet alleen maar even luisteren en bloeddruk opnemen..... Bij mij werd geen bloedtest en een ECG afgenomen.....

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Pjotr Kyrillitsch
  Pjotr Kyrillitsch ( )

  Inderdaad. Snelle diagnostiek. Dat is absoluut noodzakelijk. Zoals ook door die hierboven vermelde (huis)arts (en hoeveel huisartsen nog meer??) met zijn advies om "" maar even langs de huisarts te gaan, in een van de komende dagen" - die was inderdaad snel met zijn diagnose. En compleet fout ook, bovendien. Karakteristiek voor de huidige "eerste lijnsgezondheidszorg". Die heeft immers de opdracht van de verzekeraars om hun rijkgevulde kassen te beschermen tegen "overbehandeling" (óók zo'n modeterm) ? Mijn waarneming is dat ze daar toenemend goed in slagen! Met gevallen als hierboven beschreven tot gevolg. Je zou er cynisch van worden. Dus: een diagnose dient in deze situaties niet alleen snel, maar ook trefzeker en juist te zijn. Mijn indruk , ook op grond van eigen ervaringen, is dat de huisartsen hiertoe niet of vaak niet voldoende geëquipeerd zijn. Maar het voorkomt wel "overbehandeling". Ha, doel bereikt.

  aug 14, 2019
 • afbeelding van Joyce
  Joyce ( )

  Heb je pijn op de borst en het is niet je hart denk dan aan je vaten. Mensen dit kan zo gecompliceerd zijn en kan niet altijd nav een “snelle” bloedtest of ECG beoordeeld worden. Familiegeschiedenis is bovendien ontzettend belangrijk om te benoemen (als ze willen luisteren).

  aug 15, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.