default-header
HomeNieuwsOnderzoek naar aannemen 1,8 miljoen euro door Bredase cardiologen

Onderzoek naar aannemen 1,8 miljoen euro door Bredase cardiologen

Belangenbehartiging

maandag 3 oktober 2022, door Hartpatiënten Nederland

BREDA – Het ziekenhuis koos eerst voor een eigen intern onderzoek, maar Amphia laat alsnog een extern en onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de financiën van de cardiologen in het hospitaal. Die namen namelijk zonder daarvan melding te maken 1,8 miljoen euro aan. Dat meldde BN de Stem zaterdag.

De cardiologen liggen onder een vergrootglas sinds bekend werd dat ze 1,8 miljoen euro hebben opgestreken van medische bedrijven. Op zich mag dat, maar dan moet daarvan wel melding worden gemaakt aan het ziekenhuisbestuur. En precies dat hadden de cardiologen niet gedaan. Volgens de krant richtten de cardiologen van het geld een eigen stichting op, waarvan het ziekenhuis totaal geen weet had.

Toen eenmaal alles uitlekte, haastten de cardiologen zich om excuses te maken en spijt te betuigen. Ze vertelden dat het geld zou zijn gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek en bijscholing.

Het onderzoek dat Amphia wil laten uitvoeren door een groot accountantskantoor richt zich onder meer op de vraag of de donaties van invloed zijn geweest op de inkoop van medische hulpmiddelen door het ziekenhuis.

Het vermeende gesjoemel met geld door cardiologen werd ontdekt door de NOS. De omroep deed navraag bij negen ziekenhuizen, waaruit bleek dat tenminste zeven besturen niet voor alle betalingen aan cardiologen door medische bedrijven vooraf toestemming gaven. Drie besturen wisten zelfs geeneens dat hun cardiologen eigen bv’s of stichtingen hadden. Het gaat om het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht en het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?


Geef een reactie