default-header
HomeNieuwsOnderzoek: Apple Watch voorkomt mogelijk ritmestoornissen

Onderzoek: Apple Watch voorkomt mogelijk ritmestoornissen

AandoeningBehandelingZiekenhuis

woensdag 12 mei 2021, door Hartpatiënten Nederland

De Apple Watch als instrument om boezemfibrilleren op te sporen: onder anderen Leonard Hofstra, cardioloog en hoogleraar Cardiologie, doet er inmiddels al een tijdje onderzoek naar. Als dit onderzoek goed uitpakt, kunnen in de toekomst waarschijnlijk veel beroertes worden voorkomen.

In Nederland vinden jaarlijks 45.000 beroertes plaats, waarvan er ongeveer 9.000 komen door boezemfibrilleren. Vanuit Hofstra’s cardiologiecentra wordt al een tijd gewerkt met het systeem Hartwacht: een kleine sensor die je tussen je vingers moet houden en praat met jouw smartphone. Nu wordt dat onderzoek verder uitgebreid, vertelt Hofstra. “Met deze sensor kan worden gekeken of iemand boezemfibrilleren heeft. Wél moet je die sensor dan zelf uit je zak halen en er dus actief mee omgaan. De Apple Watch daarentegen heeft dezelfde technologie en kan zelf de hartslag in de gaten houden. Hij kan zien of de hartslag onregelmatig wordt en geeft dan aan wanneer het een goed idee is om een ECG te maken. De Apple Watch kan dus constant met de patiënt meekijken en waarschuwt als er een mogelijke ritmestoornis is. Op die manier kan boezemfibrilleren veel eerder worden opgespoord.”

Eerste fase

De eerste fase van het binnenkort startende onderzoek wordt met behulp van een Apple Watch uitgevoerd onder een groep mensen die een hoog risico op een ritmestoornis heeft, maar de ziekte nog niet heeft. Binnen deze groep mensen wordt gekeken bij welk percentage uiteindelijk boezemfibrilleren kan worden ontdekt. “In de eerste fase, die ongeveer een jaar duurt, wordt begonnen met een groep van tweehonderd mensen. Deze mensen volgen we een hele tijd. Als we dan uiteindelijk weten bij hoeveel mensen boezemfibrilleren kan worden opgespoord, gaan we naar de volgende fase: het analyseren. Deze fase duurt twee jaar.”

Impact

Een beroerte heeft volgens Hofstra veel impact, zowel op de persoon zelf als op de omgeving. Juist daarom is dit onderzoek zo belangrijk en is het prettig dat Apple dit zélf ook ondersteunt en er vertrouwen in heeft, vertelt hij. “Stel dat we door dit onderzoek duizenden beroertes zouden kunnen voorkomen, dan kun je veel leed en ook zorgkosten voor zijn. Iemand die een beroerte heeft gehad, moet vaak lang revalideren en krijgt te maken met levenslange zorg. Het is een dramatische achteruitgang van de kwaliteit van leven. Dat gaat dan hopelijk veranderen.”

Medicatie

Buiten het eerder opsporen van beroertes, is een ander bijkomend voordeel dat medicatie op die manier eerder kan worden ingezet. Als je namelijk eenmaal met medicatie tegen een beroerte, NOAC, start, ben je veilig. “Vanaf de dag dat mensen daarmee beginnen, is de kans op het krijgen van een beroerte heel veel minder. Zodra zo’n beroerte dan ook met de Apple Watch is opgespoord, kun je die medicatie geven en is die persoon safe. In mijn eigen groep patiënten heb ik honderden mensen op die medicatie zitten, en niemand heeft nog een beroerte gekregen. Dit zijn dan ook prachtige ontwikkelingen, en ik heb er goede hoop op dat deze technologie beroertes daadwerkelijk kan voorkomen.”


Geef een reactie


Reacties (5)

  • Jan Castenmiller 28 mei 2021

    Wat zijn jullie ervaringen met de Luscii app van OLVG Amsterdam? Is de aanschaf van een Apple Watch hiermee niet overbodig? Ik heb laatste jaren hartritmestoornissen gehad en 3x cardioversie. Bij voorbaat dank voor reactie
    Met vriendelijke groet

  • Geert hulshof 28 mei 2021

    Ik ben ook in bezit van een iwatch6. Begin dit jaar merkte ik savonds dat Mijn hartslag aan de hoge kant was (130) en bleef. De volgende ochtend was hij nog steeds hoog en heb toen contact opgenomen met het ziekenhuis waar toen met een cardioversie de hartslag weer op een normaal tempo terug kwam.
    Daarna nog 2x boezemfibreren gehad met daarna cardioversie.
    Doordat ik nu daarvoor ook medicijnen heb gekregen heb ik sindsdien nergens geen last meer van.
    Ook de 2e en 3e keer kwam ik erachter dat ik boezemfibreren had dank zij iWatch.

  • elly markus 29 mei 2021

    ik heb naast anginapectoris heel veel last van boezemfibrileren eigenlijk wel iedere dag pasnog op de hart bewaking gelegen met een ritme van 180 ging niet omlaag toen heb ik medicijnenmet infuus gehad als het niet over ging volgende dag zou ik een schok ktijgen was gelukkig in de nacht gezakt nu maar afwachten of ik een andere medicatie krijg het is erfelijk van beide ouders vooral aan moeders kant het beinvloed heel erg je leven omdat je erg beroerd en kortademig van word

  • Oscar 29 mei 2021

    wat een vreemde kop.

    de watch kan AF mogelijk herkennen, maar niet oplossen. In een aantal gevallen kan je wel – mits je er tijdig bij bent – een BEROERTE voorkomen.

  • Theo Hekkens 30 mei 2021

    Ik overweeg zelf ook een smartwatch aan te schaffen, echter geen apple omdat ik een HP computer en een mobiel met Android app en e-mail verbinding heb. Heeft U suggesties?