orgaandonor, Facebook, D66, Dijkstra

NUcheckt: Leeft een orgaandonor nog tijdens de operatie?

NU.nl checkt dagelijks berichten die rondgaan op Facebook op hun betrouwbaarheid. Bewering: Orgaandonoren zijn in werkelijkheid nog niet overleden tijdens de operatie, want dode donoren zijn niet bruikbaar.
 
Oordeel: Onwaar
 
Waar komt het vandaan?
Op 13 februari nam de Eerste Kamer de donorwet van Pia Dijkstra (D66) aan. De nieuwe wet betekent dat Nederland te maken krijgt met een actieve donorregistratie, waarin wordt geregeld dat iedereen vanaf achttien jaar geregistreerd zal worden als donor. Om die reden was er in de media de afgelopen maanden volop aandacht voor orgaandonatie.
 
Lees verder op Nu.nl  
 

Reacties (5)

 • afbeelding van Tanita Schuit
  Tanita Schuit ( )

  Jarenlang stond ik geregistreerd als ja. Nu geloof ik de voorlichting van de overheid niet meer, deze is niet volledig en duwt naar een kant. En om goed te kunnen kiezen is het nodig dat mensen alles zo goed mogelijk weten. Daar heeft men recht op. Zowel mogelijke gevers als ontvangers. Ik vind het heel moeilijk, want mensen die graag een goed orgaan willen krijgen, gun ik ook hun leven.

  mrt 14, 2018
 • afbeelding van Tanita Schuit
  Tanita Schuit ( )

  .... ik vrees dat een orgaandonor nog leeft tijdens de operatie, in het begin ervan althans ....
  Ik hoop dat het geen waar is, maar met alles wat ik tot nu toe gelezen, gezien en gehoord heb, kan ik er niets anders van maken.

  mrt 18, 2018
 • afbeelding van Micha
  Micha ( )

  Jazeker is het waar. Alleen de hersenen hebben geen activiteit meer, dat wordt hersendood genoemd. Deze term is bedacht om orgaandonatie mogelijk te maken. Maar het hart moet nog kloppen want zodra het hart stilstaat, gaat het afsterven en is het onbruikbaar. Normaal is een mens pas dood als je hart het niet meer doet. Vanwege orgaandonatie is dit van de baan en is bedacht dat alleen de hersenen geen activiteit meer hoeven te vertonen. Wie dit ontkent, laat zich voor de gek houden. Want het is zo logisch als wat. En zeer kwalijk dat hier door de overheid geen voorlichting over wordt gegeven.

  mrt 18, 2018
 • afbeelding van Tanita Schuit
  Tanita Schuit ( )

  Dat vind ik ook. Te erg om waar te zijn. De nieuwe donorwet zet aan de ene kant mensen aan om een bewuste keuze te maken (maar hoe doe je dat met de eenzijdige voorlichting?) en aan de andere kant leidt de wet juist de aandacht af van de orgaandonatie zelf. Het is erg nodig om zelf te onderzoeken en niet alles te geloven wat voorgeschoteld wordt. Ik ben erg geschrokken. Het oordeel "Onwaar" over de bovengenoemde stelling, betreft de wet. Volgens de wet is de donor dood, een beademd stoffelijk overschot. Ik vind deze wet niet kloppen.

  mrt 25, 2018
 • afbeelding van Lisa
  Lisa

  Ja, een hersendood verklaarde donor leeft nog. Doe zelf nader onderzoek naar alles wat er komt kijken bij donor zijn....en ontdek wat verzwegen wordt.

  apr 18, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.