default-header
HomeNieuwsNRC: Isala zette patiënten onder druk om ICD te nemen

NRC: Isala zette patiënten onder druk om ICD te nemen

BehandelingBelangenbehartigingZiekenhuis

dinsdag 14 februari 2023, door Hartpatiënten Nederland

ZWOLLE – Het Isala ziekenhuis in Zwolle heeft hartpatiënten onder druk gezet om een ICD te nemen. Ze kregen het apparaat volgens de krant gewoon opgedrongen. Isala erkent in een reactie op het krantenbericht dat “niet in alle gevallen is voldaan aan de standaarden die Isala hanteert en dat trekken wij ons zeker aan.”

Vier patiënten namen contact op met NRC en vertelden dat ze onder druk werden gezet om snel te beslissen over de plaatsing van de inwendige defibrillator. Isala doet het boetekleed aan: “Een patiënt mag nooit druk ervaren om voor een bepaalde behandeling te kiezen. We kunnen ons daarom goed voorstellen dat deze patiënten met een naar gevoel terugkijken op hun ervaringen.”

Bij cardiologie in Isala speelt een corruptiezaak tegen een groep cardiologen. Volgens NRC en het Duitse blad Der Spiegel zouden ze een Duitse leverancier van ICD’s en pacemakers hebben voorgetrokken bij bestellingen en hiermee miljoenen hebben verdiend. Twee cardiologen zijn inmiddels geschorst. Ze zouden betrokken zijn geweest bij enkele internationale hartonderzoeken.


Geef een reactie