Noodbeademingsapparaat

Studententeam OperationAIR heeft werkend prototype voor een noodbeademingsapparaat

De Delftse studenten van het initiatief OperationAIR hebben in drie weken tijd een werkend prototype van een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld, de AIRone. De eerste testen met een mechanische long zijn succesvol verlopen, waarna toestemming aan het ministerie van VWS is gevraagd om de volgende fase in te gaan. Hierbij zullen intensivisten klinische testen doen met het zogeheten ‘first model’, het eerste apparaat zoals deze er op de IC uit komt te zien. Als daarna officiële klinische goedkeuring wordt gegeven, kan het ministerie van VWS opdracht geven tot productie.
 
Op maandag 16 maart is het studententeam OperationAIR bij de TU Delft van start gegaan, onder leiding van professor Jaap Harlaar, opleidingsdirecteur van Klinische Technologie. Het team bestaat uit 50 masterstudenten van verschillende studierichtingen, waaronder Klinische Technologie, Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek. Binnen een week was er een eerste ontwerp voor een nood beademingsapparaat. De ontwerpeisen hiervoor zijn opgesteld in nauwe samenspraak met specialisten van het LUMC en het Erasmus MC. 
 

Gereed voor klinische test 

Op 3 april, 18 dagen na de start van OperationAIR, is er een werkend prototype, de zogeheten 'AIRone'. Marijn Mostert, coördinator van het test team: “De afgelopen dagen hebben wij de AIRone uitvoerig getest. Wij hebben alle functies getoetst met behulp van een testlong met verschillende sensoren en daarmee gecontroleerd of het apparaat voldoet aan de prestatie-eisen. Daarnaast hebben wij gebruikerstesten gedaan met verschillende intensivisten voor de gebruiksvriendelijkheid. Wij hebben alle benodigde documenten ingediend bij het VWS en zijn dus klaar voor de volgende stap: klinische keuring.” De komende dagen zal het team gebruiken om de benodigde veiligheidstesten uit te voeren.
 
Het VWS moet de ingestuurde documenten beoordelen en groen licht geven om de officiële klinische keuring te doen, daar wacht het team nu op. Een klinische goedkeuring wil zeggen dat het apparaat ten tijde van crisis mag worden toegepast op coronapatiënten. In dat geval kan het ministerie van VWS opdracht geven tot productie van de AIRone.
 

Productie

Voor de productie gaat OperationAIR samenwerken met een assemblagebedrijf in Delft. “Alles staat klaar om de productie te kunnen starten. Wij hebben goed contact met de leveranciers van de verschillende onderdelen van de AIRone. Zodra we van VWS opdracht krijgen tot productie, kunnen de onderdelen worden besteld en wordt de productie in gang gezet in samenwerking met partners” vertelt Josephine Dumas, coördinator van het realisatie team. De ambitie van OperationAIR is om 100 stuks per week te produceren, om zo uiteindelijk 500 apparaten af te leveren. “Mocht de situatie op de IC’s verergeren, dan kunnen we kijken of we kunnen opschalen. We hebben nauw contact met de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) en het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) over de actuele situatie op de IC’s en de behoefte aan beademingsapparatuur” vertelt Jaap Harlaar.
 

Vervolg

Wanneer het ontwerp klinisch goedgekeurd is en wordt geproduceerd, gaat OperationAIR nog door. Het team zal zich zoveel mogelijk richten op implementatie, service en doorontwikkeling. Er is al een scholingsplan uitgewerkt, zo zullen er bijvoorbeeld korte trainingen worden gegeven aan het zorgpersoneel. Ook zal er bij het in gebruik nemen van het beademingsapparaat in het ziekenhuis een team klaar staan om te assisteren bij vragen of problemen.
 
Het definitieve ontwerp en de bijbehorende documenten om het apparaat na te kunnen bouwen zullen open source worden gedeeld op de website van OperationAIR. “We hopen dat ons apparaat hierdoor kan worden geïmiteerd in andere landen waar er een tekort is. Op deze manier proberen wij ook wereldwijd bij te dragen in het gevecht tegen het tekort aan beademingsapparatuur voor coronapatiënten” besluit Jaap Harlaar.
 
Meer informatie over OperationAIR is te vinden op www.operationair.org en op www.tudelft.nl 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reacties (2)

 • afbeelding van Robert M. Smit
  Robert M. Smit ( )

  Vreemd dat er geen contacten zijn met Drager Nl. Dat bedrijf heeft ruime ervaring ook met eenvoudige toestellen geschikt voor het gebruik in ontwikkelingslanden.
  Tijdens de polioepidemie heeft het bedrijf talloze mensen het leven gered met hun Poliomaat. Waarom het wiel gaan uitvinden als er goede expertise elders is. Met vriendelijke groet.
  Robert M. Smit oud anesthesioloog en tevens redelijk wat ervaring met beademing.

  apr 09, 2020
 • afbeelding van Linda Mark
  Linda Mark ( )

  HOE KREEG IK MIJN LENING VAN DIT GROTE BEDRIJF

  Hallo mijn lieve mensen, ik ben Linda McDonald, woon momenteel in Austin Texas, VS. Ik ben op dit moment een weduwe met drie kinderen en ik zat vast in een financiële situatie in april 2018 en ik moest mijn rekeningen herfinancieren en betalen. Ik heb geprobeerd om leningen te zoeken bij verschillende kredietverstrekkers, zowel privé als zakelijk, maar nooit met succes, en de meeste banken hebben mijn krediet afgewezen, niet ten volle ten prooi vallen aan die schurken die ze zelf geldschieter noemen, ze zijn allemaal oplichterij, alles wat ze willen is jouw geld en u zult niet meer van hen horen dat ze het mij twee keer hebben aangedaan voordat ik de heer David Wilson ontmoette. Het interessantste is dat mijn lening binnen 74 uur aan mij is overgemaakt, dus ik zal u adviseren contact op te nemen met de heer David als u bent geïnteresseerd in het verkrijgen van een lening en u weet zeker dat u hem op tijd kunt terugbetalen. U kunt contact met hem opnemen via e-mail ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Geen kredietcontrole, geen mede-ondertekenaar met slechts 2% rente en betere aflossingsplannen en schema als u contact moet opnemen met een bedrijf met betrekking tot het veiligstellen van een lening zonder onderpand, neem dan vandaag nog contact op met de heer David Wilson voor uw lening

  Ze bieden allerlei soorten leningen aan

  Lening op korte termijn (5_10 jaar)
  Langlopende lening (20_40)
  Lening op middellange termijn (10_20)
  Ze bieden een lening aan
  Woninglening ............., Zakelijke lening ........ Schuldlening .......
  Studielening .........., lening voor opstarten van bedrijven
  Zakelijke lening ......., Bedrijfslening .............. enz
  E-mail .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
  Als het gaat om financiële crisis en lening, dan is de financiële lening van David Wilson de plek om naartoe te gaan, vertel hem alsjeblieft dat ik mevrouw Linda McDonald je veel geluk toewees ... ....

  mei 14, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.