Hoe beter je hart en vaten er rond je vijftigste aan toe zijn, des te kleiner is de kans op dementie op latere leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek door onder meer Séverine Sabia, waarover het blad Medisch Contact schrijft. Sabia en anderen onderzochten bijna 8000 mensen, die vanaf hun 50ste gevolgd werden over een periode van gemiddeld bijna 25 jaar.
Steeds meer medici en hoogleraren spreken hun warme steun uit voor het burgerinitiatief www.jeleefstijlalsmedicijn.nl dat zich ten doel stelt om binnen drie jaar het aantal diabetes type 2 patiënten met 100.000 te verminderen. Uitgaande van € 6.000 per patiënt betekent dat een besparing van € 600 miljoen per jaar!
De wc is in de toekomst niet alleen de plek waar je van overtollige ballast bevrijd wordt. Imec Nederland in Eindhoven test op muziekfestival Lowlands momenteel een wc-bril met sensoren. Wie op Lowlands plaatsneemt op dit toilet, weet even later wat zijn of haar bloeddruk en hartslag is. Ook meet de toiletpot het zoutgehalte van de urine.
De cardiologen dr. Joan Meeder en dr. Braim Rahel van het Venlose ziekenhuis VieCuri hebben samen met arts-onderzoeker Lisa Frenk onderzoek gedaan naar foute doorverwijzingen van mensen met pijn op de borst. Een patiënt die zich bij de huisarts of HAP meldt met pijn op de borst wordt al snel met spoed verwezen naar het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat 80% van deze spoedverwijzingen onterecht is.
Als je van het ziekenhuis vlak voor, tijdens of na een operatie een koptelefoon met muziek krijgt, heb je minder zware verslavende pijnstillers nodig. Mensen die zonder muziek geopereerd worden, hebben meer zware pijnstillers nodig en lopen meer risico op verslaving aan deze medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek door Erasmus MC, waarin het effect van muziek rond de operatie werd onderzocht bij 5.000 mensen.
Hoe dikker de moeder tijdens de zwangerschap, des te groter de kans dat haar baby een hogere bloeddruk heeft. Nanne Jansen (UMC Utrecht) beschreef dit onlangs in haar promotie. Ze onderzocht 587 kinderen in Jakarta, Indonesië, omdat je daar weinig last hebt van storende factoren zoals roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap.
Onlangs zagen we op Facebook het verhaal van de moeder van Daviën die voor de 12e keer een hartoperatie moet ondergaan. Ondanks zijn ernstige ziekte helpt hij andere zieke kinderen, wat een ongelofelijke kanjer!
Dit jaar volgen we in Hartbrug Magazine de werkzaamheden van Dr. Peyman Sardari Nia, die als cardiothoracaal chirurg werkt in het Maastricht UMC+. In dit nummer vertelt hij meer over de mogelijkheid om operaties uit te voeren op een kloppend hart. Wat houdt dat precies in, een operatie op een kloppend hart?
Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft een wet in petto waarbij verpleegkundigen in twee groepen worden verdeeld. De wet leidt ertoe, dat ervaren verpleegkundigen opeens geacht worden ondeskundig te zijn voor bepaalde taken. Hartpatiënten Nederland wijst het wetsvoorstel van de minister van de hand: onacceptabel, vinden wij, en niet in het belang van de hartpatiënt. Wij vinden dat Bruins zijn wetsvoorstel in moet trekken.
Jan Paparazzi (pseudoniem voor Jan Zwart, 56), presentator op NPO Sterren NL Radio, is onder het grote publiek vooral bekend uit zijn tv-tijd als sidekick van Robert Jensen. Zomer 2018 kreeg hij uit het niets een zwaar hartinfarct. Na een paar dagen coma kwam hij goed bij: ‘Ik heb zo’n enorm geluk gehad.’
In Maastricht is een opleiding gestart voor mantelzorgers en patiënten. Doel van de opleiding is om patiënten (en eventuele mantelzorgers) voor te bereiden op een snelle en verantwoorde terugkeer naar huis door hen te leren bepaalde eenvoudige medische handelingen zelf te verrichten. Dan gaat het bijvoorbeeld om ogen druppelen, wondverzorging tot en met zelf injecties toedienen.
Cardiologen van Treant Zorggroep plaatsten in juli in het Scheper Ziekenhuis in Emmen voor het eerst minisensors in de longslagaders van patiënten met ernstig chronisch hartfalen. Met zo’n sensor kan een cardioloog op afstand zien hoe het met de patiënt gaat, aldus RTV Drenthe.
Tot oktober dit jaar moeten hartpatiënten rekening houden met een tekort aan de plaspil bumetanide. Dat maakt apothekersorganisatie KNMP donderdag bekend tijdens een uitzending van het televisieprogramma EenVandaag.
Aanhoudend personeelstekort en vakanties van collega’s maakt het voor de achter vijvers in de zorg steeds lastiger om uitdijende gaten in roosters te dichten. Dat meldt het Algemeen dagblad (AD). Dat gaat zoveel dat het personeel tost wie er vrij mag nemen en op vakantie kan gaan.

Pagina's