‘Ouderen kunnen na interventies van de ergotherapeut beter en veiliger thuis wonen en functioneren. Het sociale netwerk is meer competent en kan de zorg langer volhouden.’ Dit blijkt uit SEO-onderzoek met betrekking tot de doelgroep kwetsbare ouderen, ouderen met dementie en met de ziekte van Parkinson. Door de behandeling van de ergotherapeut kan opname van de oudere in een zorginstelling worden voorkomen of uitgesteld.
Bloedbanken hebben het moeilijk, steeds minder mensen geven bloed. De afgelopen tien jaar is het aantal bloeddonors in Nederland bijvoorbeeld met 20 procent afgenomen.
Kinderen die sneller aankomen, hebben als kleuter eerder een hogere bloeddruk. Ook hebben zij een minder gezonde lichaamssamenstelling (hoeveelheid vetmassa en vetvrije massa). Kinderarts Marieke de Beer toont dit aan in haar onderzoek, gebaseerd op gegevens van de ABCD-studie: een groot cohort van Amsterdamse kinderen. Ze ontdekte tijdens haar onderzoek ook dat er een relatie is tussen de duur van het geven van borstvoeding en het risico op hart- en vaatziekten.
De ups en downs van een huwelijk lijken invloed te hebben op de bloeddruk, het cholesterolgehalte en gewicht van mannen. Dat schrijven onderzoekers, die 620 getrouwde vaders volgden, in het blad Journal of Epidemiology & Community Health.  

Pagina's