default-header
HomeNieuwsNieuwe wet verpleegkundigen gaat niet door

Nieuwe wet verpleegkundigen gaat niet door

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 10 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Tot grote opluchting van verpleegkundigen gaat een nieuwe wet niet door: minister Bruno Bruins van Medische Zorg liet woensdag weten de wet door de versnipperaar te halen. In het wetsvoorstel stond dat veel verpleegkundigen zich zouden moeten laten bij- of omscholen. Dat leidde tot grote verontwaardiging en veel verzet bij de beroepsgroep.

Bruins wilde met de wet mensen met een hbo-opleiding voortrekken. En dat terwijl veel verpleegkundigen met een mbo-opleiding vaak nu al werk doen dat op hbo-niveau is. Bijvoorbeeld op de eerste harthulp. Dat zouden ze dan niet meer mogen, ze zouden zich eerst moeten bijscholen. Ondanks hun vaak tientallen jaren ervaring! Dat pikten deze verpleegkundigen natuurlijk niet. De wet zou leiden tot verdeeldheid op de werkvloer, en verpleegkundigen zouden het in groten getale voor gezien houden en vertrekken.

In augustus leidde de commotie rond de beoogde wet al tot het opstappen van de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). Het bestuur trok het boetekleed aan, omdat het de achterban niet voldoende geraadpleegd had over het plan. Een plan dat tot ontsteltenis van die achterban uit de koker van dit bestuur kwam en door de minister werd overgenomen.

Tijdens de ontstane commotie werd Alexander Rinnooy Kan aangetrokken als verkenner. Hij moest met alle partijen gaan praten. Met het resultaat van die gesprekken meldde hij zich bij de minister, die het wetsvoorstel vervolgens introk.

 

Voor meer artikelen klik hier