vleesvervangers, peulvruchten, Vitamine C, vitamine B12

Niet vergeten

Er zijn 5 dingen die je niet moet vergeten als je vegetarisch bent:

 
 
1. Er zijn meer vleesvervangers dan de kant-en-klare soorten. Maak recepten met peulvruchten, noten en pitten, kaas, tahoe, eieren en tahin.
 
2. Kies producten die voldoende ijzer bevatten, omdat vlees nu als belangrijke ijzerbron wegvalt. IJzer zit in brood, granen, groenten, peulvruchten en eieren.
 
3. Zorg bij iedere maaltijd voor een product met vitamine C. Een stuk fruit bij het ontbijt en groenten bij lunch en avondmaaltijd bijvoorbeeld. Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaam ijzer beter uit plantaardige producten kan opnemen.
 
4. Kies producten die voldoende B-vitamines bevatten zoals graanproducten, peulvruchten, melk en melkproducten.
 
5. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Zet daarom voldoende melk(producten), kaas en ei op het menu. Gebruik je (vrijwel) helemaal geen dierlijke producten? Dan is een vitamine B12 supplement nodig.
 

Reacties (2)

 • afbeelding van Elisabeth Posthuma Hulsker
  Elisabeth Posth... ( )

  Een mens IS NIET vegetarisch, maar eet vegetarisch.
  Bij zo n bericht enkele originele recepten een volgende keer misschien. Om je meteen op t goede spoor te zetten.

  apr 25, 2017
 • afbeelding van Ernic Kamerich
  Ernic Kamerich ( )

  Sinds kort heb ik ontdekt dat het toch nog wat gecompliceerder is dan in "Niet vergeten" wordt gesuggereerd. Het is niet voldoende te zorgen voor voldoende eiwitten (met daarbij ijzer en vitamines B en C). Ik heb een tijd lang vooral kikkerwerwtenmeel en lupinemeel als eiwitbronnen gebruikt. Zeer rijk aan eiwitten, maar toch ging dat niet goed en ik weet nu waardoor: ze zijn arm aan bepaalde essentiële aminozuren, de zwavelhoudende, met name methionine. Omdat ik i.v.m. coeliakie geen granen kan eten. Sinds ik zorg dat ik met mijn voedsel ook voldoende methionine binnen krijg, gaat het weer goed met me.

  apr 25, 2017

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.