default-header
HomeNieuwsNiet direct gaan elektroshocken bij boezemfibrilleren

Niet direct gaan elektroshocken bij boezemfibrilleren

donderdag 21 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

Wacht even af. Dan komt alles meestal weer op zijn pootjes terecht. Dat concluderen cardiologen van het Hart+Vaat Centrum van het academisch ziekenhuis in Maastricht na onderzoek bij bijna 450 patiënten met boezemfibrilleren die zich meldden op de Spoedeisende Hulp (SEH) van vijftien verschillende Nederlandse ziekenhuizen.

Wacht even af. Dan komt alles meestal weer op zijn pootjes terecht. Dat concluderen cardiologen van het Hart+Vaat Centrum van het academisch ziekenhuis in Maastricht na onderzoek bij bijna 450 patiënten met boezemfibrilleren die zich meldden op de Spoedeisende Hulp (SEH) van vijftien verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Waar gaat het om?
 
Als je nu binnen komt bij de SEH met boezemfibrilleren word je onmiddellijk behandeld met elektroshocks of infuusmedicatie. . In de vakterminologie wordt dit ,,cardioversie’’ genoemd. Niet nodig, zeggen de Maastrichtenaren. Kijk het even 48 uur lang aan, dan herstelt het hart zich vanzelf weer.
 
Deze wat genoemd wordt ‘Wait and see’ methode is effectief bij boezemfibrilleren, aldus de cardiologen. Het hartritme herstelt in bijna 70 procent van de gevallen namelijk spontaan. De onderzoeksresultaten zijn recent gepubliceerd in het gerenommeerde New England Journal of Medicine. De bevindingen leiden mogelijk tot nieuwe richtlijnen, vanwege de voordelen van de wait and see methode.
 

Wat is boezemfibrilleren precies

Voor de mensen die het nog niet weten: boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die zich kenmerkt door het onregelmatig samentrekken van het hart. Dit komt door een verstoring van de elektrische prikkelgeleiding en kan uiteindelijk leiden tot beroerte en hartfalen. Wanneer de ritmestoornis wordt opgemerkt binnen 48 uur, worden patiënten behandeld met behulp van een infuus met medicatie of het toepassen van een elektroshock onder narcose. De eerder genoemde cardioversie dus. Nu blijkt echter dat simpelweg 48 uur afwachten (wait and see) net zo’n effectieve methode is.
 

Wait and see

De wait and see-methode heeft volgens de Maastrichtenaren een aantal voordelen voor patiënten ten opzichte van de gebruikelijke werkwijze.  De cardioversie (zie boven) kan in veel gevallen namelijk achterwege blijven en dus zijn er minder complicaties te verwachten. Bovendien kunnen patiënten na een korte observatie weer naar huis. Dit in tegenstelling tot een acute cardioversie, die immers tijd kost om goed voor te bereiden. 
 

Meer zelfvertrouwen patiënt 

Door de drastische vermindering van het aantal cardioversies neemt ook de druk op de SEH af. Bovendien ervaart de patiënt dat zijn hart op eigen kracht kan herstellen, hetgeen meer vertrouwen kan geven. Tenslotte kunnen cardiologen door eerst af te wachten een betere inschatting maken van de aard van het boezemfibrilleren, een betere diagnose stellen en zodoende ook gerichter behandelen. 

 


Geef een reactie


Reacties (2)

  • Hans Vriens 29 december 2021

    Ik heb bijna 3 jaar geleden een cardioversie gehad. Dat was na een periode van jaren waarin ik zeer regelmatig hartritmestoringen had. De laatste keren bleef mijn hart na een storing (een en al onregelmatig gerommel) in een ritme van 160 doorslaan. Na de cardioversie en aanpassing medicatie heb ik drie jaar lang helemaal nergens last meer van gehad. Nu in één keer, zonder aanwijsbare aanleiding, heb ik bijna iedere dag weer storingen. Raar. Medicatie aanpassen? Ik denk: geef maar weer een cardioversie (elektrisch). Verkeerd gedacht? Niks te see and wait; dat heb ik te lang gedaan. Ik wil graag dat er wordt opgetreden. Neem dus vandaag contact op met de huisarts/cardioloog? Hebt u suggesties?

  • L postma 31 oktober 2022

    Geachte heer/mevrouw

    Ik heb een paar vragen over boezemflutter waar ik al jaren last van heb. Hiervoor kreeg ik 1 a 2 keer per jaar cardioversie en kon ik weer een tijdje voort. Echter zins kort kreeg ik weet een boezemflutter en deze konden ze niet meer weg krijgen met cardiovisie omdat mijn hartspier niet goed meer functioneerd ( ca 40 % nog). Echter heb ik hiervoor ook 3x cardioversie gehad en deze zijn wel geslaagd terwijl mijn hartspier toen ook al niet meer goed functioneerde. Nu wilde specialist mij een sterk medicijn geven met allemaal nare bijwerkingen of een ablatie gaan doen. Mijn vraag aan jullie is dan ook moet ik alsnog een keer voor een cardioversie gaan en hoe vaak mag je binnen een bepaald tijdsbestek een cardioversie hebben, of is het beter om een ablatie te laten doen. Ik ben dus 64 jaar oud met zwakke hartspier, al mijn waarden zijn op zich goed verder. Heb geen hoge bloeddruk 130/75 in rust, hartslag met flutter tussen 70/80 in rust en LDL van 1.2.. Heb nu wel dagelijks 1a2 keer last van hartkloppingen, krijg hier Beta blokkers voor.

    Met vriendelijke groet,

    Lieuwe Postma