boezemfibrilleren, Hart+Vaat Centrum, SEH

Niet direct gaan elektroshocken bij boezemfibrilleren

Wacht even af. Dan komt alles meestal weer op zijn pootjes terecht. Dat concluderen cardiologen van het Hart+Vaat Centrum van het academisch ziekenhuis in Maastricht na onderzoek bij bijna 450 patiënten met boezemfibrilleren die zich meldden op de Spoedeisende Hulp (SEH) van vijftien verschillende Nederlandse ziekenhuizen. Waar gaat het om?
 
Als je nu binnen komt bij de SEH met boezemfibrilleren word je onmiddellijk behandeld met elektroshocks of infuusmedicatie. . In de vakterminologie wordt dit ,,cardioversie’’ genoemd. Niet nodig, zeggen de Maastrichtenaren. Kijk het even 48 uur lang aan, dan herstelt het hart zich vanzelf weer.
 
Deze wat genoemd wordt ‘Wait and see’ methode is effectief bij boezemfibrilleren, aldus de cardiologen. Het hartritme herstelt in bijna 70 procent van de gevallen namelijk spontaan. De onderzoeksresultaten zijn recent gepubliceerd in het gerenommeerde New England Journal of Medicine. De bevindingen leiden mogelijk tot nieuwe richtlijnen, vanwege de voordelen van de wait and see methode.
 

Wat is boezemfibrilleren precies

Voor de mensen die het nog niet weten: boezemfibrilleren is een hartritmestoornis die zich kenmerkt door het onregelmatig samentrekken van het hart. Dit komt door een verstoring van de elektrische prikkelgeleiding en kan uiteindelijk leiden tot beroerte en hartfalen. Wanneer de ritmestoornis wordt opgemerkt binnen 48 uur, worden patiënten behandeld met behulp van een infuus met medicatie of het toepassen van een elektroshock onder narcose. De eerder genoemde cardioversie dus. Nu blijkt echter dat simpelweg 48 uur afwachten (wait and see) net zo’n effectieve methode is.
 

Wait and see

De wait and see-methode heeft volgens de Maastrichtenaren een aantal voordelen voor patiënten ten opzichte van de gebruikelijke werkwijze.  De cardioversie (zie boven) kan in veel gevallen namelijk achterwege blijven en dus zijn er minder complicaties te verwachten. Bovendien kunnen patiënten na een korte observatie weer naar huis. Dit in tegenstelling tot een acute cardioversie, die immers tijd kost om goed voor te bereiden. 
 

Meer zelfvertrouwen patiënt 

Door de drastische vermindering van het aantal cardioversies neemt ook de druk op de SEH af. Bovendien ervaart de patiënt dat zijn hart op eigen kracht kan herstellen, hetgeen meer vertrouwen kan geven. Tenslotte kunnen cardiologen door eerst af te wachten een betere inschatting maken van de aard van het boezemfibrilleren, een betere diagnose stellen en zodoende ook gerichter behandelen. 

 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.