default-header
HomeNieuwsNee tegen de cholesterolmaffia!

Nee tegen de cholesterolmaffia!

Geen onderdeel van een categorie

maandag 13 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

We noemen het inmiddels de cholesterolmaffia, de farmaceutische bedrijven die letterlijk koste wat het kost proberen ons nieuwe cholesterolverlagers in de maag te splitsen. En dat terwijl die nieuwe middelen, die peperduur zijn en ingespoten moeten worden, je geen dag langer laten leven. 

Huisarts Hans van der Linde verspreidde afgelopen weekend een vlammend schrijven waarin hij opnieuw waarschuwt voor de nieuwe LDL-cholesterolverlagers. Die krijgen alle ruimte, omdat er een nieuwe richtlijn CardioVasculair RisicoManagement is. Die richtlijn is opgesteld door een commissie waarvan meer dan de helft van de commissieleden conflicterende belangen heeft in de vorm van financiële en zakelijke bindingen met de farmaceutische industrie. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt, kortom.
,, Die belangenverstrengelde commissie besliste uit naam van alle artsen in Nederland dat
het LDL-cholesterol bij patiënten verder omlaag moet van 2,5 naar 1,8 mmol/liter’’, aldus Van der Linde. ,,Dat betekent dat massaal peperdure injecties PCSK-9-remmers, zoals Repatha, voorgeschreven moeten worden. Farmaceutische bedrijven zullen daarmee meer dan een half miljard euro omzet per jaar genereren.’’
Veel huisartsen betuigden inmiddels hun steun aan Van der Linde in diens protest tegen de nieuwe streefwaarden. Talloze onderzoeken bewijzen dat sterke cholesterolverlaging geen verbetering geeft van klinisch relevante uitkomsten, in het bijzonder geen enkele daling van de sterfte, benadrukt Van der Linde. Bijna alle reacties van huisartsen op de stellingname door Van der Linde kwamen er op neer, dat zij het zomaar verlagen van cholesterolwaarden tot ver beneden de waarden die van nature voorkomen, van de hand te wijzen.
,,Artsen in Nederland moeten nu in het geweer komen en duidelijk kenbaar maken dat zij hun patiënten niet bloot zullen stellen aan deze commerciële beïnvloeding die wordt ondersteund door een vrij kleine groep artsen die belang hebben bij een goede relatie met farmaceutische bedrijven’’, aldus Van der Linde. Hij wil dat artsen die het met hem eens zijn andere artsen laten weten dat de nieuwe streefwaarden fout zijn. ,,De farmaceutische industrie beschikt anders dan artsen over onbeperkte communicatiemiddelen om hun belangen te dienen. Vandaar deze oproep om dit bericht zo breed mogelijk te willen verspreiden’’, besluit Van der linde zijn oproep.
Tenslotte verwijst hij nog naar een uitzending van AVROTROS-Radar maandagavond 13 mei om 20.30 uur op NPO 1. Antoinette Hertsenberg gaat tijdens die uitzending op
zoek naar de waarheid achter cholesterolverlagers, streefwaarden die volgens nieuwe
richtlijnen steeds lager moeten zijn en de rol van de farmaceutische industrie bij
wetenschappelijk onderzoek. Wij bevelen deze uitzending van harte aan! Kijken dus!

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie


Reacties (1)

  • Anna 4 september 2021

    Ik heb nu mijn derde injectie gehad en lig al dagen ziek op bed met enorme buikpijnen volgens mij is dit middel niet geschikt als je geen galblaas meer hebt?