cholesterolmaffia, farmaceutische bedrijven, AVROTROS-Radar, PCSK-9-remmers, Van der Linde

Nee tegen de cholesterolmaffia!

We noemen het inmiddels de cholesterolmaffia, de farmaceutische bedrijven die letterlijk koste wat het kost proberen ons nieuwe cholesterolverlagers in de maag te splitsen. En dat terwijl die nieuwe middelen, die peperduur zijn en ingespoten moeten worden, je geen dag langer laten leven. 
 
Huisarts Hans van der Linde verspreidde afgelopen weekend een vlammend schrijven waarin hij opnieuw waarschuwt voor de nieuwe LDL-cholesterolverlagers. Die krijgen alle ruimte, omdat er een nieuwe richtlijn CardioVasculair RisicoManagement is. Die richtlijn is opgesteld door een commissie waarvan meer dan de helft van de commissieleden conflicterende belangen heeft in de vorm van financiële en zakelijke bindingen met de farmaceutische industrie. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt, kortom.
 
,, Die belangenverstrengelde commissie besliste uit naam van alle artsen in Nederland dat
het LDL-cholesterol bij patiënten verder omlaag moet van 2,5 naar 1,8 mmol/liter’’, aldus Van der Linde. ,,Dat betekent dat massaal peperdure injecties PCSK-9-remmers, zoals Repatha, voorgeschreven moeten worden. Farmaceutische bedrijven zullen daarmee meer dan een half miljard euro omzet per jaar genereren.’’
 
Veel huisartsen betuigden inmiddels hun steun aan Van der Linde in diens protest tegen de nieuwe streefwaarden. Talloze onderzoeken bewijzen dat sterke cholesterolverlaging geen verbetering geeft van klinisch relevante uitkomsten, in het bijzonder geen enkele daling van de sterfte, benadrukt Van der Linde. Bijna alle reacties van huisartsen op de stellingname door Van der Linde kwamen er op neer, dat zij het zomaar verlagen van cholesterolwaarden tot ver beneden de waarden die van nature voorkomen, van de hand te wijzen.
 
,,Artsen in Nederland moeten nu in het geweer komen en duidelijk kenbaar maken dat zij hun patiënten niet bloot zullen stellen aan deze commerciële beïnvloeding die wordt ondersteund door een vrij kleine groep artsen die belang hebben bij een goede relatie met farmaceutische bedrijven’’, aldus Van der Linde. Hij wil dat artsen die het met hem eens zijn andere artsen laten weten dat de nieuwe streefwaarden fout zijn. ,,De farmaceutische industrie beschikt anders dan artsen over onbeperkte communicatiemiddelen om hun belangen te dienen. Vandaar deze oproep om dit bericht zo breed mogelijk te willen verspreiden’’, besluit Van der linde zijn oproep.
 
Tenslotte verwijst hij nog naar een uitzending van AVROTROS-Radar maandagavond 13 mei om 20.30 uur op NPO 1. Antoinette Hertsenberg gaat tijdens die uitzending op
zoek naar de waarheid achter cholesterolverlagers, streefwaarden die volgens nieuwe
richtlijnen steeds lager moeten zijn en de rol van de farmaceutische industrie bij
wetenschappelijk onderzoek. Wij bevelen deze uitzending van harte aan! Kijken dus!
 

Reacties (8)

 • afbeelding van Eugenie Verschoof
  Eugenie Verschoof ( )

  Ze werden mij ook opgedrongen. Puur uit protocol terwijl mijn cholesterol waardes goed waren. Artsen die in dienst staan van farmacie zouden geen aanbevelingen meer mogen doen vanwege belangenverstrengeling. In andere beroepen mag je ook geen 2 petten op hebben. In de farmacie mag blijkbaar alles. 2.1 miljoen mensen slikken t dagelijks terwijl de meeste bijwerkingen ervaren en t met andere voeding al beter zou gaan. Dit is geen "geneeskunst" maar farmacie slavernij! Het failliet van de gezondheidszorg.

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Bijtje 1951
  Bijtje 1951 ( )

  Heb een keer meegedaan aan een dubbelblind onderzoek naar een nieuwe statine.
  Dit middel werd ingespoten mijn cholesterol ging goed naar beneden, moest ermee stoppen was allergisch voor een vulmiddel.
  Het leek mij prettig in plaats van iedere dag pillen slikken 1 maal per maand een injectie.
  Als patiënt word je telkens weer geconfronteerd met onwaar heden over cholesterol. Het is een lichaam eigen vet wat in de lever geproduceerd wordt en wat je ook nodig hebt.
  De medicijnmaffia is erg hardnekkig en specialisten en artsen zijn volgens mij erg beïnvloedbaar.

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Albert
  Albert

  Ik vind Hartpatiënten Nederland steeds meer een sensatie platform worden. Deze berichtgeving is precies hetzelfde dan de mensen die schreeuwen "Ik wil niet dat mijn kinderen ingeënt worden tegen ……….., want daar worden ze allen maar zieker van"
  Ik ga er zeker van uit dat wanneer een huisarts en zeker een cardioloog mij een middel voorschrijft, dit goed voor mij is en ga dan niet Googelen of er ooit iemand ziek van geworden is.
  Ik vind dit onder nepnieuws thuishoren.
  Radar, Kassa, Zembla zijn alleen maar uit om kijkcijfers te scoren en daar trappen zeker veel mensen in.

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Astrild
  Astrild ( )

  Helaas Albert roep je voor je van de hoed en de rand weet. Mensen gaan eindelijk wakker worden en geloven niet klakkeloos alles meer. Farmaceuten en wapenindustrie zijn onder 1 noemer te gooien qua geldwolverij. En heb je tunnelvisie dat jij de ene huisarts wel wilt geloven maar een ander niet? Stel dat jouw cardioloog het met Huisarts van der linden eens is, ga je dan op zoek naar een ander die je wel de onbetaalbare spuit wil geven? Een paar jaar geleden mocht de goede cholesterol nog van de slechte afgetrokken worden, ineens mocht dat niet meer en nu mag je eigenlijk niet eens meer cholesterol hebben, behalve als straks het patent weer over is dan verliezen de geldwolven hun belangstelling en zoals met zoveel medicijnen stoppen ze met fabriceren omdat ze te weinig biefstukken op hun bord meer opbrengen

  mei 13, 2019
 • afbeelding van Lana
  Lana ( )

  Albert, gebruik je zelf statines en heb je geen last van?

  mei 14, 2019
 • afbeelding van Bergsmit
  Bergsmit ( )

  Helaas Albert, jouw type mens ken ik maar al te goed, daarom ga ik op jouw mening maar niet in, het is paarlen voor de zwijnen werpen!

  mei 14, 2019
 • afbeelding van hippo
  hippo

  Albert,

  Voordat je de term 'nepnieuws' gebruikt zou het je sieren als je eerst eens wat verder kijkt dan je neus lang is. Er is heel wat informatie te vinden, afkomstig van mensen die zeer goed zijn ingevoerd in de materie. En het komt inderdaad voor dat er soms nieuws wordt gebracht dat zeker sensationeel is. Ik heb het hier al vaker gememoreerd: Als een hoogleraar aan Stanford University, John Ioannidis, op basis van uitgebreid en gedegen onderzoek tot de conclusie komt dat 85% van al het medisch wetenschappelijk onderzoek niet deugt, mag dat gerust sensationeel genoemd worden. Opmerkelijk is ook zeker het gegeven dat het overgrote deel van de mensen met F.H.(familiaire hypercholesterolemie) bij wie heel hoge cholesterolniveaux voorkomen tot 12, desondanks een hoge leeftijd bereikt met schone vaten. Lees nog eens wat huisarts Hans van der Linde hierover geschreven heeft in zijn artikel 'een halve eeuw cholesterolverdwazing'. Als dit niet waar zou zijn zou hij toch al lang aan de schandpaal genageld zijn! Radar, Kassa en Zembla zijn uiterst informatieve programma's, die best wel eens een fout zullen maken, maar ze zijn zeker niet gericht op hoge kijkcijfers scoren. Ik vrees dat jij tot het soort mensen hoort dat blindelings gelooft wat de autoriteit op welk gebied dan ook te melden heeft. Het kan geen kwaad om ook zelf te blijven nadenken en informatie te verzamelen. Een voorbeeld uit mijn eigen geschiedenis. Tien jaar geleden heb ik de gebruikelijke onderzoeken ondergaan, voorafgaand aan het plaatsen van enkele by-passes. Er was ook geconstateerd dat mijn linker halsslagader voor 90% was dichtgeslibd. Je zou dus verwachten dat ze die ook zouden schoonmaken, c.q. voorzien van een stent. Nee dus, want, zo vertelde de cardiologe, ik had nooit uitvalverschijnselen gehad. Toen ze mij belde zat ik net de brochure van de Hartstichting te lezen over halsslagaders, waarin stond dat wel opereren 5%  risico zou opleveren en niet ingrijpen 50%. Ze zou de hartchirurg consulteren, die mij hetzelfde belachelijke argument voorschotelde, waarop ik dus hetzelfde antwoord gaf als eerder aan de cardiologe: dus ik moet eerst een flinke beroerte krijgen voor er iets aan gedaan wordt. De vaatchirurg werd er bijgehaald en die had de volgende mededeling: zowel katheterisatie als duplexonderzoek zou opnieuw gedaan worden, de avond vóór de operatie, omdat bij de al eerder uitgevoerde onderzoeken niet alles goed zichtbaar was geworden. Resultaat: niet 2 maar 4 by-passes en beide halsslagaders voor ruim 70% verstopt. Ik moet één van beide schoonmaken, aldus de vaatchirurg die er nog aan toevoegde dat het toch eigenlijk niet nodig zou moeten zijn dat de patiënt zich zo mondig opstelde. Moraal van dit verhaal:Laat je niet alles wijsmaken, houd zelf de regie voor zover mogelijk. Het heeft mij in ieder geval behoed voor een fatale gebeurtenis.

  hippo

  mei 13, 2019
 • afbeelding van hans keller
  hans keller ( )

  Het is een zooi in de gezondheidszorg van artsen op elk niveau. En dat elke boerenlul mij kan/wil reanimeren terwijl ik dat helemaal niet wil. Opzouten met die amateurs.

  mei 13, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.