default-header
HomeNieuwsNederlanders weten weinig van zorg

Nederlanders weten weinig van zorg

Geen onderdeel van een categorie

dinsdag 5 november 2019, door Hartpatiënten Nederland

De meeste Nederlanders hebben weinig verstand van hoe de zorg in elkaar zit. Bijna vier op vijf Nederlanders denkt dat hun zorgverzekering volgend jaar dezelfde dekking biedt als in 2019. En dat terwijl de polisvoorwaarden toch écht elk jaar veranderen! Maar liefst 44 procent van de Nederlanders heeft geen flauw benul wat voor basisverzekeringen ze hebben. De helft van ons weet niet dat een restitutieverzekering niet álles vergoedt. Dit alles blijkt uit representatief onderzoek dat Pricewise als sinds 2015 jaarlijks uitvoert, aldus de Nationale Zorggids.

Wie weinig benul heeft van de zorg kan plotsklaps voor hoge kosten komen te staan. Een op drie Nederlanders kreeg daarmee afgelopen jaar te maken. Het ging dan in de meeste gevallen om kosten van meer dan 250 euro. Daar had je ook andere, leukere dingen mee kunnen doen!  In 43 procent ging het om onverwachte kosten omdat mensen niet wisten dat ze daarvoor niet verzekerd waren. Voor 27 procent ging het om kosten die onder het eigen risico vallen – ook dat wisten deze mensen niet. En in een op bijna vier gevallen werd tot grote schrik van de betrokkenen slechts een deel van de kosten vergoed, omdat de verzekeraar geen afspraken had met de zorgverlener in kwestie.

Slechts een op drie mensen weet dat je voor sommige medische kosten ook een eigen bijdrage moet betalen, nog los van het eigen risico. Iets meer dan de helft van ons weet niet dat je met een naturaverzekering minder keuzevrijheid hebt. Het is dus heel belangrijk dat we goed kijken waar we voor verzekerd zijn, en waarvoor niet! Elk jaar veranderen de voorwaarden! Dus kijk er nog eens goed naar.

Overigens: 69 procent van de mensen vindt dat het eigen risico moet worden afgeschaft. Bij 65-plussers is dit zelfs 80 procent, aldus de Nationale Zorggids.

Voor meer artikelen klik hier