default-header
HomeNieuwsNederland bespaart 335 miljoen door terughoudendheid in voorschrijven van nieuwe diabetesmedicatie

Nederland bespaart 335 miljoen door terughoudendheid in voorschrijven van nieuwe diabetesmedicatie

donderdag 4 augustus 2016, door Hartpatiënten Nederland

Nederland heeft in 5 jaar tijd potentieel 335 miljoen euro bespaard met het terughoudend voorschrijven van nieuwe diabetesmedicatie. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). In Duitsland betreft een kwart van alle voorgeschreven diabetesmiddelen de nieuwe medicatie. In Nederland is dat slechts 5 procent. In andere Europese landen ligt het aantal voorschriften voor deze nieuwe medicijnen ook veel hoger.
 
De afgelopen jaren zijn er twintig verschillende nieuwe middelen tegen diabetes op de markt verschenen. De nieuwe middelen zijn gemiddeld ruim 20 keer zo duur, vergeleken met bestaande middelen. In Nederland worden bijna alle diabetespatiënten door huisartsen behandeld, hierdoor hebben zij met hun voorschrijfgedrag de regie in handen. Nederlandse huisartsen schrijven de nieuwe middelen nauwelijks voor, omdat ze weinig toegevoegde waarde in die middelen zien.
 
Farmaceuten zijn gefrustreerd dat zij, in tegenstelling tot andere landen, in Nederland geen voet aan de grond krijgen, zegt IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel. ‘Ze zijn bang dat het Nederlandse model overslaat naar andere landen. Portugal heeft bij ons al informatie ingewonnen en wil weten waarom wij in Nederland anders omgaan met deze medicijnen.’ Het aantal patiënten met diabetes stijgt snel en zij hebben levenslang medicijnen nodig. Dit is een uiterst lucratief scenario voor farmaceuten.
 
In deze bijlage staat een uitgebreide toelichting op de berekening die door het IVM werd gemaakt.

Bron: Medicijngebruik.nl


Geef een reactie