default-header
HomeNieuwsMultivitamine verlaagt kans op hartaanval

Multivitamine verlaagt kans op hartaanval

dinsdag 8 februari 2011, door Hartpatiënten Nederland

Het nemen van een laaggedoseerde multivitamine verkleint de kans op een hartaanval, blijkt uit nieuw Zweeds onderzoek. Wat zijn de onderzoeksresultaten en wat is precies een laaggedoseerde multivitamine?

Multivitamine verlaagt kans op hartaanval

Het Vitamine Informatie Bureau legt uit.

Onderzoeksopzet

Ruim tien jaar lang zijn ongeveer 33.000 Zweedse vrouwen gevolgd, waarvan het grootste deel niet leed aan hart- en vaatziekten. De leeftijd van de vrouwen liep uiteen van 49 tot 83 jaar. Zowel het supplementgebruik, als leefstijlfactoren en voedingsgewoontes werden met behulp van een vragenlijst bijgehouden. Als vrouwen aangaven een multivitamine te slikken, dan was dit doorgaans een laaggedoseerde multivitamine.

Conclusie

Door het slikken van een multivitamine werd het risico op een hartinfarct met 27% verlaagd.  Als deze vrouwen het vitaminepreparaat 5 jaar of langer gebruikten, dan was het risico zelfs 41% lager.

Laaggedoseerde multivitamine

Een laaggedoseerde multivitamine, bevat ongeveer 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Oftwel één keer de hoeveelheid vitamines en mineralen die je dagelijks nodig hebt. In Nederland is per vitamine een ADH vastgesteld door de Gezondheidsraad. Voor iedere leeftijdscategorie is er een ADH vastgesteld, daarnaast is er onderscheid tussen de ADH voor mannen en de ADH voor vrouwen. Hier vindt u voor iedere groep en iedere vitamine de ADH.

Op het etiket van voedingssupplementen staat een andere ADH. Dit is de Europese ADH, die wettelijk is vastgelegd. Deze ADH houdt geen rekening met geslacht of leeftijd en is dus slechts een indicatie van de hoeveelheid vitamines en mineralen die iemand nodig heeft.

Bron: Vitamine Informatie Bureau


Geef een reactie