default-header
HomeNieuwsWin een pacemaker/ICD protectieshirt!

Win een pacemaker/ICD protectieshirt!

AandoeningBehandelingBelangenbehartiging

vrijdag 10 september 2021, door Hartpatiënten Nederland

Motorrijden of voetballen met een pacemaker? Waarom niet!

Beschermshirt opent nieuwe werelden

Wat hebben stuntmannen, motorsporters en dragers van pacemakers, ICD’s en S-ICD’s met elkaar gemeen? Ze kunnen allemaal baat hebben bij hetzelfde beschermingsmateriaal. Hoe dat zit, legt Hilke Robijn van Vital Beat in dit artikel uit.

In Slowakije en Tsjechië gaat de plaatsing van een pacemaker en de bescherming daarvan al hand in hand, vertelt Hilke Robijn. Zij is oprichtster en eigenaar van Vital Beat, een bedrijf dat beschermshirts maakt voor mensen die een pacemaker, ICD of S-ICD hebben. Deze shirts zijn uitgerust met een zogeheten ‘shield’ dat medische devices in het lichaam beschermt tegen druk of harde klappen, bijvoorbeeld bij het dragen van een autogordel of rugzak of tijdens het beoefenen van een sport.

Onrust wegnemen

In het buitenland loopt al een aantal projecten waarbij ziekenhuizen een set van een shirt en shield aanschaffen, die de patiënt direct na de plaatsing van een pacemaker, ICD of ander medisch device meekrijgt naar huis. Daarmee neem je al gelijk zo veel onrust weg bij patiënten”, vertelt Robijn. “Beschermingsmiddelen voor medische devices hebben een grote preventieve werking. In Slowakijke en Tsjechië loopt al een onderzoek naar de effecten van beschermsets. Ze analyseren daar of het revalidatieproces en de acceptatie van het hulpmiddel erdoor worden versneld. Het is nog te vroeg voor de definitieve bevindingen, maar over de eerste patiënten ontvangen we al positieve berichten.”

Leven omgooien

De plaatsing van een pacemaker of ICD is niet alleen fysiek, maar ook mentaal zeer ingrijpend voor veel patiënten, legt Robijn uit. “Ze vrezen dat ze hun leven drastisch moeten omgooien en dat ze lang niet meer alle dingen kunnen doen waar ze nu juist gelukkig van worden. Een potje voetballen, motorrijden, knuffelen met je partner, spelen met je kleinkinderen… Veel activiteiten die vroeger zo vanzelfsprekend waren, gaan voor patiënten gepaard met veel onzekerheid. Wat als er per ongeluk een bal op je borst geschoten wordt? Wat als je onverhoopt ten val komt met de motor? Wat als je onbedoeld een klap krijgt op je pacemaker?”

Boksen door bescherming

De beschermshirts van Vital Beat geven invulling aan die vraag. De beschermshields in de shirts zijn gemaakt door toepassing van de zogeheten D3O-technologie. Het zeer sterke materiaal D3O is schokabsorberend, flexibel en comfortabel. Het is zo bewezen effectief als beschermingsmiddel, dat het bijvoorbeeld in de helmen van militairen wordt toegepast, in telefoon beschermhoesjes, in motorpakken als valbescherming en als uitrusting voor stuntmannen en -vrouwen. Robijn: “Helaas is het lastig om de effectiviteit bij hartpatiënten ook daadwerkelijk wetenschappelijk te toetsen. Ga maar na: je schiet niet zomaar een hartpatiënt een voetbal op de borst voor een onderzoek, daar is deze doelgroep te kwetsbaar voor. Maar de signalen die wij ontvangen van patiënten die de beschermshirts gebruiken, zeggen genoeg. Zo is er iemand die veel bokst en dankzij het shield weer harde klappen kan ontvangen, en er is ook het verhaal van de motorcrosser die in het bos over de kop vloog, of weer een ander die een flinke klapper maakte op de skies. Prettig is het niet, maar de pacemaker, ICD of S-ICD en de huid eromheen bleef in alle gevallen ongedeerd.”

Mooie feedback

Het gevoel van zekerheid is voor patiënten van onschatbare waarde, ziet Robijn. “Het is nogal wat: te horen krijgen dat je hart het niet meer naar behoren doet en dat je daarvoor een levensreddend hulpmiddel nodig hebt. Die boodschap komt bij velen hard aan en het gevoel dat het lichaam hen in de steek laat, overheerst. Wij krijgen veel mooie feedback: ‘Ik dacht dat mijn voetbaldagen over waren, maar nu sta ik weer met zelfvertrouwen op het veld’. ‘Martial arts was altijd mijn uitlaatklep. Een heel lange tijd heb ik alleen maar op de bank gezeten, maar nu is mijn wereld weer een stuk lichter geworden.’ Het is echt heel mooi om te horen wat de beschermshirts kunnen betekenen voor mensen en hoezeer zij ervaren weer een deel van hun leven terug te krijgen. Dankzij het shield kunnen mensen ook aan de kleine vertrouwde gebruiken vasthouden; of dat nu het omhelzen van je partner is, spelen met de hond of knuffelen met de kleinkinderen.”

Als donateur van Stichting Hartpatiënten Nederland kunt u een protectieshirt met shield winnen van Vital Beat. Wat u daarvoor moet doen: mail ons waarom u het shirt graag wilt winnen en in welk opzicht het uw leven zou verbeteren. Stuur deze mail naar roermond@hartpatienten.nl

Daarnaast profiteren lezers van het HPNLmagazine van 10% korting bij aankoop van een protectieshirt. Gebruik hiervoor de kortingscode HPN-ACTIE21.

Agnes Ooteman, 50 jaar: “In 2016 kreeg ik hartritmestoornissen waardoor ik een pacemaker kreeg.

Het gaat inmiddels voortreffelijk goed, op één ding na. Mijn pacemaker duwt zich naar boven. Dat is erg lastig in combinatie met het dragen van een autoriem. En ik ben ook nog eens koerier.

Toen kwam de winactie van Vital Beat en Hartpatiënten Nederland: ik kon een shield winnen en aarzelde geen moment om mee te doen. Tot mijn grote vreugde was ik één van de winnaars. Vital Beat heeft mij heel goed geholpen door ook nog eens de pocket voor het shield te verstellen (custom-made gemaakt), waardoor deze nu veel beter zit. Inmiddels, twee jaar later, ben ik er nog steeds heel blij mee, en draag ik het shirt regelmatig als ik last heb.”

Dit artikel verscheen in het HPNL magazine. Interesse? Vraag hier het HPNLmagazine aan.


Geef een reactie


Reacties (7)

 • Marjolijn Van Roon 13 september 2021

  Als musicus ben ik voortdurend aan het sjouwen met instrumenten en camera’s. Vaak moet ik iets aan mijn schouders hangen. Dan zit de pacemaker in de weg en kan dat alleen maar aan de kant waar hij niet zit. Ook een rugzak hang ik maar aan één kant. Ik moet dan dus voortdurend uitkijken, dat ik schouders en rug niet forceer.

 • Keeskoole 13 september 2021

  Hallo ik loop wel met dat schirt misschien worden er meer mensen lid van de hart stichting gr kees koole

 • Ruud de Vos 13 september 2021

  Gaarne zou ik in aanmerking komen voor het shirt, weliswaar niet voor mijzelf maar degene die ik begeleid
  o.a. naar het ziekenhuis naar de cardioloog, de longarts en de pacemaker controleur.
  Mijn buddy is onlangs 90 jaren oud geworden, maar heeft nog steeds een sportief gemoed.
  Helaas heeft hij vorig jaar zijn lidmaatschap van de tennisvereniging moeten opzeggen, met pijn in
  het hart.

  Ruud de Vos
  ben al jaren donateur van jullie stichting

 • Luuk Knol 14 september 2021

  Zijn er werkelijk zulk angstige mensen vanwege een pacemaker? Ik heb een dubbele pacemaker, die van levensbelang is vanwege een His ablatie. Het bevalt prima, ik heb er onbekommerd mee gevolleybald en gezeild , etc. Waarom zou je je druk maken?

 • Elly Gerbes 25 september 2021

  Goedendag, mijn pacemakerpocket is door afvallen te wijd geworden. Dit heeft als resultaat dat mn pacemaker flipt in mn slaap en tijdens krachttraining. Soms blijft ie overdwars staan. Dat maakt me angstig maar doet ook pijn. Helpt zo n shirt met shield daar ook bij? Of is er nog iets anders dat me kan helpen? Ik moet nog verder afvallen, maar dat doe ik heel langzaam. Ik zoek dus iets wat de pm tegendruk geeft zodat ik gewoon kan slapen, nu slaap ik half zittend. En geen krachttraining met mn bovenlijf maar dat is wel noodzakelijk. Heeft u een oplossing of is dit de oplossing? Ik heb overigens compressie shirts geprobeerd, maar als vrouw vallen die net ruim over de plek waar de pm zit omdat er nou eenmaal borsten bij komen kijken…. Behabandje zit ook niet tegen die plek aan, vandaar dat ie daar zit waarschijnlijk. Ik hoop dat u een idee heeft. Vriendelijke groet
  Elly Gerbes