SP-kamerlid, journalisten, Bruno Bruins, implantaten

Misdadige houding fabrikanten van implantaten

Misdadig. Zo kwalificeerde SP-kamerlid Henk van Gerven de houding van fabrikanten die gevaarlijke implantaten op de markt brengen, waarvan de patiënt de dupe is. Als die patiënt het al overleeft. De minister die erover gaat, Bruno Bruins, bestudeert intussen zijn vingernagels om vervolgens weg te kijken, bleek dinsdag in de Tweede kamer.

Maar liefst 252 journalisten uit 36 landen onderzochten het afgelopen jaar wereldwijd acht miljoen documenten over implantaten zoals pacemakers, stents en borstimplantaten. Tot hun verbijstering wordt niet of nauwelijks bijgehouden of implantaten bijwerkingen hebben, en hoe vaak het mis gaat. 

In Nederland deden Trouw-journalist Joop Bouma en RADAR-redacteur Jet Schouten mee aan het onderzoek. We denken dat implantaten veilig zijn. Maar dat zijn ze niet. Mensen gaan dood door implantaten, bleek uit het onderzoek door de ICIJ, een internationale organisatie van journalisten. 

Ongelooflijk veel mensen hebben een implantaat zoals een stent of pacemaker. Daarmee wordt onnoemelijk veel geld verdiend. In 2016 was dat 385 miljard (!) euro wereldwijd, en 4,7 miljard alleen al in Nederland. Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting één miljard verdiend aan implantaten. 

Alleen, die dingen zijn nauwelijks getest. In tegenstelling tot medicijnen. Pillen moeten een tien jaar durend onderzoek passeren voor ze op de markt mogen. Implantaten niet: na een test op 58 schapen worden 33 mensen met een nieuw implantaat drie maanden gevolgd, en hupsakee: het apparaat wordt de markt op gedumpt. 

Joop Bouma noemde het voorbeeld van ultrakleine pacemakers die in het hart worden ingebracht. Daarvan blijkt de batterij vaak niet te deugen. Maar zo’n ding krijg je niet zomaar uít het hart. Bij wereldwijd 70 tot 80 mensen is dat verkeerd gegaan. Bij hen viel dat ding gewoon uit. 

Onze Inspectie doet intussen niks. Men wacht daar verder onderzoek af. De oppositie in de Tweede Kamer is laaiend. PvdA-kamerlid Lilianne Ploumen zegt ,,verbijsterd’’ te zijn. Corinne Ellemeet van GroenLinks spreekt van een verziekte industrie: het gaat hen niet om het belang van de patiënt. En SP-kamerlid Henk van Gerven noemt het misdadig: ze gaan over lijken, zei hij bij radar afgelopen maandag. 

Radar had ook minister Bruno Bruins uitgenodigd, maar die schitterde door afwezigheid. Datzelfde geldt voor de fabrikanten van implantaten, ook die geven niet thuis. De bekende letselschadeadvocaat John Beer zei: de overheid is afwezig, en loopt achter de feiten aan. De belangen van de fabrikanten hebben de overhand. 

Als je kunt kiezen tussen een pil of implantaat, kies dan voor de pil. Die is beter getest, en je kunt ermee stoppen. Met een implantaat kun je niet stoppen.

 

 

 

Reacties (12)

 • afbeelding van Rob Hendriks
  Rob Hendriks ( )

  Goedemiddag,

  Graag wil ik hier op reageren
  heb zélf nog géén pacemaker maar
  heb wel een Rechter bundel tak blokkade
  én hoop naar aanleiding van dit onderzoek nooit voor een pacemaker in aanmerking te komen. Áls ik kan kiezen dán kies ik voor een pil.
  Hét is schandalig dat men zó met hartpatiënten om gaat én de Regering moet zich diep schamen.

  Mvg Rob Hendriks.

  nov 28, 2018
 • afbeelding van Joop 100
  Joop 100 ( )

  Het zal mij benieuwen hoe onze volksvertegenwoordigers en de betrokken minister hier nog verder op gaan reageren. Ik hou mijn hart vast en heb er een hard hoofd in.

  nov 28, 2018
 • afbeelding van Gertie Hiddink
  Gertie Hiddink ( )

  Als je geen andere keuze hebt, dan zul je …..

  nov 28, 2018
 • afbeelding van Joop 100
  Joop 100 ( )

  Ik heb een ( niet deugdelijke geteste) pacemaker die mij waarschijnlijk de mogelijkheid biedt verder te leven.
  Mocht ik t.g.v. deze pacemaker komen te overlijden omdat er iets mis mee is, dan zal mijn familie/ nabestaanden (in de volgorde) het ziekenhuis daarna de fabrikant of de regering aansprakelijk stellen. Dus kunnen we in de toekomst nog veel claims verwachten en terecht. Want ook "witte jassen criminelen ", zo mag je ze gerust noemen, moeten ook ter verantwoording worden geroepen.

  nov 28, 2018
 • afbeelding van Bernard van der Woude
  Bernard van der... ( )

  Het is onjuist dat medicijnen 10 jaar getest worden zoals in het artikel beweerd. Dit is grote onzin. Tegenwoordig worden medicijnen fast track goedgekeurd (de NOACS bijvoorbeeld - geen middel om bloeding te stoppen !) , en is er geen controlle op de langere termijn werking behalve het door de eigen pharmacie geboden LAREB website. En inderdaad, stents en implantaten kunnen dus schadelijk zijn voor de gezondheid, terwijl bijvoorbeeld stents wel levens redden na bv een hartaanval ... Anderzijds zijn nu weer borstimplantaten bij vrouwen, met name de kunstof geribbelde zak om de implantaat weer levens bedreigend danwel kanker verwekkend in sommige gevallen ... Alle medische ontwikkelingen ten spijt, het blijft altijd een risico.

  nov 28, 2018
 • afbeelding van André van Elmpt
  André van Elmpt ( )

  Ik gebal 10 jaar een Pacemaker van het meest leverde merk, en ik ben blij dat ik hem kreeg.
  Komende vrijdag gaat hij me verlaten want de batterij is op z'n eindje, dat is het enig wat ik als probleem ervaar dat die dingen nog steeds niet draadloos kunnen worden op geladen. Dat zou de Zorg een hele hoop kosten besparen.
  Ik ben 80 en hoop nog 2 P.M te krijgen.
  André

  nov 28, 2018
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Ik zelf ben hartpatiënt en diabetes patiënt. Ik heb vier jaar geleden twee stents gekregen in mijn hart. Naar aanleiding van dit laat ik ze controleren bij mijn cardioloog. Ben hier wel heel erg geschrokken. Dank aan de mensen van Hartflits die mij hierop hebben gewezen. Ik heb hier nooit iets van geweten. Maar dit verklaard wel een aantal dingen.

  nov 28, 2018
 • afbeelding van Marcelle
  Marcelle ( )

  Ook ik ben erg geschrokken van de uitzending. Men denk dat men met een ICD een echte "waakhond: heeft die er voor zorgt dar ik mag blijven leven. Waar blijft het vertrouwen nu?

  nov 28, 2018
 • afbeelding van Jochanan
  Jochanan ( )

  Ik ben 74 jaar en heb 3 jaar geleden een hartstilstand gehad. Er is een pacemaker geplaatst en in de afgelopen jaren 10 stents, omdat opereren een te groot risico was. Ik kom 2x per jaar op controle bij de cardioloog en 2x per jaar wordt de pacemaker gecontroleerd. Toch ben ik er niet gerust op. Wat kan ik nog doen?
  Jochanan

  nov 28, 2018
 • afbeelding van joop slippens
  joop slippens ( )

  ben zeer tevreden over mijn I C D ,word goed in de gaten gehouden door het ziekenhuis,naar de werking van het apparaat heb ik voldoende uitleg van de I C D deskundige gehad,dus waarom zou ik bang dat het niet werkt ,hij moet het wel doen want mijn hartspier werkt nog maar voor de helft de rest word gestuurd door de pacemaker die er ook inzit

  nov 28, 2018
 • afbeelding van henk steenbekkers
  henk steenbekkers ( )

  Nederland moet gaan oppassen niet geregeerd te worden door de captains of industry. Denk aan Ceo van een Shell en Unilever en de dividendbelasting. Bekend moet ook worden de activiteiten van Dutch Trade and Investment Board, de lobbyclub van het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven. Zij opereren en hebben een behoorlijke lepel in de pap van het Parlement, terwijl er geen sprake is van enig democratisch mandaat. De farmaceutische industrie past ook in dat rijtje.

  nov 28, 2018
 • afbeelding van Aagje de Jong
  Aagje de Jong ( )

  Heb nu een jaar een pacemaker en mijn levenskwaliteit is enorm toegenomen.
  Ik laat me niet bang maken, ben wel geschrokken van dit nieuws, maar iedere dag is er één extra! Zonder pacemaker had ik geen leven meer.

  dec 02, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.