default-header
HomeNieuwsMinisterie VWS rectificeert: Zoutsucces is toch geen succes

Ministerie VWS rectificeert: Zoutsucces is toch geen succes

donderdag 1 juni 2017, door Hartpatiënten Nederland

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een claim dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de conservensector zijn nagekomen, ingetrokken.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een claim dat de afspraken over zoutreductie in groenteconserven door de conservensector zijn nagekomen, ingetrokken. De rectificatie op de website van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling volgt op een klacht van foodwatch die hen voorrekende dat grote conservenfabrikanten als Bonduelle en Hak, maar ook eigen merken van Albert Heijn, Jumbo, Aldi en Lidl, regelmatig de in 2011 al afgesproken zoutnormen overtreden. De rectificatie is pijnlijk voor minister Schippers, die juist de zoutreductie bij groenteconserven, bij gebrek aan beter, vaak als succesvol voorbeeld van haar geloof in zelfregulering van de voedingsindustrie op zout, vet en suiker aanhaalde.

Het 'zoutsucces' was de laatste strohalm waar minister Schippers zich aan vastklampte bij een verder falend beleid van zelfregulering voor gezonder voedsel. Deze strohalm valt nu uit haar handen en dat zou voor de minister alle reden moeten zijn om nu eindelijk zelf actief voedselbeleid te gaan voeren.

Zelfregulering faalt

Onlangs bleek uit onderzoek van het RIVM al dat deze zelfregulering ernstig faalt. Het RIVM concludeerde dat de afgelopen jaren enige zoutreductie was behaald, vet amper was gedaald en suiker zelfs in geen enkele categorie significant was gedaald. foodwatch bekritiseert al langer het vertrouwen van de minister in zelfregulering van de voedingsindustrie: “De voedingsindustrie waakt niet over de volksgezondheid. Dat hoort de overheid te doen. Er is urgent een actief voedselbeleid nodig nu er wekelijks 1.200 nieuwe mensen met suikerziekte bijkomen in Nederland, meer dan 4 miljoen mensen bloeddrukverlagers slikken en een miljoen mensen cholesterolverlagers.” 
 
lees verder op foodwatch.org

 

 
 

Geef een reactie