default-header
HomeNieuwsMinisterie stelt personeelstekorten in zorg mooier voor dan het is

Ministerie stelt personeelstekorten in zorg mooier voor dan het is

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 30 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Het ministerie van Volksgezondheid lijkt in zijn eigen sprookjes te geloven. Dat kan, maar wat nog erger is: het ministerie wil ons ook wat wijs maken. Het ministerie schetst namelijk een te positief beeld over het terugdringen van de personeelstekorten in de zorg. Alsof het beleid van het Rijk ertoe leidt dat er minder druk op de werkvloer in de zorg is. Dank je de koekoek. Het klopt niet. Het ministerie heeft gewoon creatief gerekend. De rekenmethode die het ministerie gebruikte blijkt heel erg in eigen voordeel uit te vallen. Maar op de werkvloer merkt het zorgpersoneel er weinig of niks van, aldus het NRC. Het personeel voelt nog steeds een enorme werkdruk.

De ministers Hugo de Jonge (CDA) en Bruno Bruins (VVD) en staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) zijn onder meer aangesteld om het tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden terug te dringen. Ze moeten dus resultaten boeken en zie daar, er verschijnt een ronkend persbericht in juichstemming dat het allemaal heel goed gaat. Afgelopen week presenteerden de bewindslieden een verlaagde prognose van het tekort: in 2022 zijn er niet 125.000 mensen te weinig in de zorg, maar 80.000, lieten zij breed glimlachend weten.
Maar de berekening blijkt niet te kloppen, schreef het NRC. Voor zover het beleid van de bewindslieden heeft bijgedragen aan minder personeelstekorten, is dat slechts voor een klein deel, en misschien zelfs dat niet. In 2017 werd voorspeld dat het tekort in 2022 zo’n 110.000 verpleegkundigen zou zijn. Maar nu wordt gedaan alsof er dat 125.000 zouden zijn in 2022. Het verschil tussen 80.000 en 110.000 is een stuk kleiner dan het verschil tussen 80.000 en 125.000, toch?! Zomaar een voorbeeld van creatief rekenen.

 Voor meer artikelen klik hier