cholesterol, LDL, statines,

Minister voor verlaging streefwaarde LDL-cholesterol

Minister Bruno Bruins is het eens met de nieuwe streefwaarde voor LDL-cholesterol. In een antwoord op een brief van Hartpatienten Nederland schrijft hij zich te voegen bij het standpunt van onder meer huisartsenkoepel NHG en cardiologenorganisatie NVVC. Die zijn voor het verlagen van de streefwaarde van LDL-cholesterol naar 1,8 mmol/liter.
 
Zoals bekend heeft Hartpatienten Nederland grote twijfels bij het verlagen van die streefwaarde. Hartpatienten Nederland vreest dat die verlaging uiteindelijk alleen goed is voor de winsten van de farmaceutische industrie. De gevolgen van de cholesterolverlaging naar zo’n lage waarden zijn op de lange termijn niet bekend, en daarmee riskant. Die lage waarden zijn ons inziens nergens op gefundeerd, wetenschappelijk gezien.
 
Hartpatienten Nederland vroeg de minister de nieuwe streefwaarde op te schorten en nader onderzoek te gelasten. Maar dat ziet de minister niet zitten. De minister schrijft ons geen reden te  hebben te twijfelen aan de zorgvuldigheid waarmee de nieuwe richtlijnen tot stand zijn gekomen.
 
Hartpatienten Nederland vindt dit een gemiste kans. Naar onze mening wordt met de nieuwe richtlijn de gezondheid van patiënten in gevaar gebracht. We zien en horen dat ook steeds meer huisartsen grote moeite hebben met de nieuwe richtlijn. Het is jammer dat het Nederlands Huisartsen Genootschap de oren heeft laten hangen naar de wens van de farmaceutische industrie. En wellicht is dit ook een teken aan de wand.
 

Reacties (15)

 • afbeelding van Veroon van Duykeren
  Veroon van Duy... ( )

  Tuurlijk ze hebben allemaal aandelen in de farmaceutische mafia. Ik trap hier niet in.

  jun 26, 2019
 • afbeelding van Gerrie Timmermans
  Gerrie Timmermans ( )

  Het is triest, diep triest dat ook de minister zich laat beïnvloeden door de farmaceutische industrie. Cholesterol is als bouwstof noodzakelijk, maar erg dure anti cholesterol middelen maken dat dat schijnbaar niet zo is. Het lichaam kent geen 'verkeerd' cholesterol. Laat de mens leven met cholesterol.

  jun 26, 2019
 • afbeelding van pjotr kyrillitsch
  pjotr kyrillitsch ( )

  gegeven de voortgaande discussies -die meer heeft van een polemiek- geraakt of blijft de (twijfelende) leek nu in onoplosbare onzekerheid over (mogelijk?) nut en risico's.
  De onderzoeken die tot de nieuwe streefwaarden hebben geleid moeten nogmaals kritisch worden geëvalueerd, en dat is nu juist wat de minister zou moeten doen. Nu zit er niets anders op dan een langere termijn-monitoring te starten van patienten die de richtlijn wel, en niet volgen. Helaas zullen daarbij slachtoffers vallen, hetzij in de ene, hetzij in de andere groep. Maar ja, hoe dan ook zijn er weer kosten bespaard en dat heeft prioriteit voor de politiek. Ook al kost het mensenlevens.

  jun 26, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Ik kan het tot in den treure blijven herhalen: er zijn talloze onderzoeken die erop wijzen dat verlagen van het cholesterolniveau geen resultaat oplevert dat statinegebruik rechtvaardigt. De leek hoeft niet te twijfelen, maar moet gewoon zijn licht opsteken en vervolgens kritische vragen gaan stellen aan de controlerend en/of behandelend specialist. Je zou zelfs kunnen volstaan met wat Hans van der Linde in de loop der tijd heeft geschreven, helder en afdoende. Nog een keer voor de echt geïnteresseerden: statins, the biggest medical fraud of all time.
  Hippo

  jun 26, 2019
 • afbeelding van yvonnegwm@gmail.com
  yvonnegwm@gmail.com

  Denk inderdaad dat minister aandelen heeft . We worden allemaal ouder toch moeten we op de een of andere manier wel wat opbrengen......

  jun 26, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Het is jammer dat ook ik eraan meegewerkt heb dat Bruno Bruins in de afgesloten ivoren toren is beland. Zou nu echt niemand hem duidelijk kunnen maken of een tikkeltje wijsheid kan geven om ook eens naar de patiënten te luisteren. Mijn dosering werd met 100% (!) verhoogd om de waarde van 1,8 te bereiken. Dat lukte, binnen 4 weken naar 1,7. Chapeau. Maar dat ik ‘s morgens het gevoel had dat ik beter met een tillift uit bed kon komen gezien de spierpijn die zich geopenbaard had en daarna nog 2 uur opstartproblemen had, dat was “een kleine” bijkomstigheid. Ik ben teruggegaan naar mijn oude dosering en voelde nu weer prettig. En als ik straks weer terug ben op de waarde van 2,1, ben een gelukkig mens. De farmaceut waarschijnlijk niet. Maar pas op! Er zal ongetwijfeld een nieuwe list verzonnen worden. Och en tegen die tijd is Bruins al weer vertrokken, genietend van een goed gescoord commissariaat en zit er weer een nieuwe in de toren, die ook weer last heeft van een selectief gehoor. Alhoewel men hoort wel, maar luistert niet!

  jun 26, 2019
 • afbeelding van Albert N
  Albert N ( )

  Jammer dat Hartpatiënten de mensen oproept om de verlaagde streefwaarde LDL cholesterol niet te accepteren. Laten we aub per direct ophouden om de adviezen die het ministerie maar ook de cardiologen met over grote meerderheid hebben afgesproken ten twijfel te trekken.
  Dit lijkt op de reacties van huisvrouwen op Facebook die tegen alle vaccinaties zijn.
  Je zaait hier alleen maar onzekerheid en achterdocht mee. Ik had hartpatiënten als een gerenommeerde belangenorganisatie ingeschat, maar de opstelling van jullie op deze stelling sensatie zaaiend.
  STOP daar a.u.b. mee.
  Farmaceutische maffia, een minister in discredit brengen zonder enig bewijs en andere scheld termen horen hier niet thuis.
  Er zal altijd een onderzoek zijn die een andere uitslag geeft dan de meest gerenommeerde onderzoeken. Maar volgens mij is het altijd nog zo dat het ministerie samen met de medici de best mogelijke oplossing met ons voor heeft. Daarnaast moet de kosten ook goed in de gaten worden gehouden. Ook onze kinderen willen graag een betaalbare zorgpremie over x jaar.

  jun 26, 2019
 • afbeelding van Wendyk
  Wendyk ( )

  Albert N ik ben het helemaal met je eens.
  Hartpatiënten stop hiermee!

  jul 01, 2019
 • afbeelding van P.den Heeten
  P.den Heeten ( )

  Zijn wij dan verplicht hier aan mee te werken, denk het niet.

  jun 26, 2019
 • afbeelding van JA
  JA ( )

  ik had het idee na alle kritische stukken van Hartpatiënten over cholesterolverlagers tot mij genomen te hebben, dat deze enig recht van spreken had. Je denkt het is een wijze organisatie dat goed gefundeerde uitspraken doet . Maar nu na het antwoord van de minister, die steunt op standpunt van niet de eerste de beste organisaties NHG en NVVC, is die taxatie flink afgenomen. Mij lijkt dat Hartpatiënten met overtuigende bewijzen moet komen dat het zo slecht gesteld is met die medicijnen als wat zij vindt.

  jun 26, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Niet Hartpatiënten moet met overtuigende bewijzen komen, maar juist zij die een lager LDL nastreven en dat is er tot nu toe niet van gekomen. Wie schermt met wetenschappelijk onderzoek moet toch tenminste kunnen aantonen dat dit onderzoek is verricht volgens de daarvoor geldende richtlijnen en dat is helaas niet het geval, zoals al vele malen is aangetoond. Wat we hier meemaken is de verderfelijke invloed van het gedurende vele jaren verschaffen van onjuiste informatie. Om dat ongedaan te maken is opnieuw veel tijd nodig maar vooral een andere houding van de leek tegenover de (vermeende) deskundigen.
  Hippo

  jun 26, 2019
 • afbeelding van Paulmk
  Paulmk ( )

  weer een politicus die het niet snapt, jammer dat de minister niet luistert naar de mensen die verstand van zaken hebben en zonder winstbejag.

  jun 26, 2019
 • afbeelding van gerhard
  gerhard ( )

  als de verlaging naar 1,8 gaat met instemming van de minister en het medisch niet goed gaat door de verkeerde inschatting en nu niet geloofwaardig is kunnen wij de minister dan ook aanspraakelijk stellen
  voor zijn fouten/goedkeuring.? Of blijft hij strafloos dat hij nu minister is?

  jun 27, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Eigenlijk is het uiterst dubieus dat de minister zich uitspreekt over iets wat tot het specifieke terrein van de medische wetenschap behoort. Maar als hij dan toch vindt dat hij zijn instemming moet betuigen met een bepaalde richtlijn, dan mag van hem geëist worden dat hij kan aantonen dat er solide wetenschappelijk bewijs is voor die richtlijn. Uit wat er de afgelopen weken over dit onderwerp te berde is gebracht durf ik wel te concluderen dat voornoemd solide bewijs er niet is, integendeel. Het lijkt me overigens zinloos de minister aansprakelijk te stellen, want hij kan zich altijd beroepen op wat hem van medische zijde is ingefluisterd. Mocht hij ooit tot juiste inzichten komen dan zal hij hooguit zijn spijt betuigen dat hij destijds het verkeerde standpunt aanhing.
  Hippo

  jun 27, 2019
 • afbeelding van PKG
  PKG ( )

  Mijn leeftijd is eind volgende maand 82 jaar.
  Laboratorium test: april 2019: LDL 4,5 ,HDL 1,7 , Cholesterol totaal 6,6
  Nooit hiervoor medicijnen geslikt. Cholesterol totaal was altijd onder of boven de 6

  jun 28, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.