default-header
HomeNieuwsMinister noemt situatie Co-Med onaanvaardbaar

Minister noemt situatie Co-Med onaanvaardbaar

Verzekering

donderdag 20 juni 2024, door Hartpatiënten Nederland

Onaanvaardbaar. Zo noemt demissionair minister Pia Dijkstra (D66) van Volksgezondheid de situatie bij de commerciële huisartsenketen Co-Med. Ze zegt daarvan geschrokken te zijn. Ze zei dat woensdag tijdens een Kamerdebat naar aanleiding van een actie van vier grote zorgverzekeraars. Die hebben Co-Med in gebreke gesteld. Dit vooral omdat huisartsen er te weinig beschikbaar zijn voor patiënten. Verder worden rekeningen niet betaald. Met als gevolg dat voor Co-Med opnieuw een faillissement is aangevraagd.

Een vorige aanvraag wist Co-Med op het nippertje te voorkomen door alsnog een grote rekening te betalen. Maar inmiddels zijn de rapen gaar en hebben drie andere schuldeisers de buik vol van Co-Med, die almaar niet met betalingen over de brug zou komen.

Zeer kwalijk

Dijkstra zegt het zeer kwalijk te vinden dat de zorg bij een aantal huisartsenposten van Co-Med niet op orde is. Zoals afgelopen zaterdag bleek in een groot verhaal in de Volkskrant. Dijkstra zei het pijnlijk te vinden voor patiënten als ze niet tijdig de juiste zorg hebben gekregen. Ook vindt ze het pijnlijk voor al die medewerkers van Co-Med die zich gesteld zien voor situaties waarvoor ze niet zijn opgeleid. Zij bedoelde daarmee situaties waarbij medewerkers werkzaamheden moeten doen die ze eigenlijk niet mogen doen, maar er is geen alternatief: de huisarts die het wel zou mogen is er op zo’n moment niet.

Actie

Dijkstra laat zich inmiddels dagelijks bijpraten door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ze wil snel actie om de huidige situatie te beëindigen. Daarvoor moet volgens haar wel een juridisch correct proces worden doorlopen.

De vier zorgverzekeraars hebben Co-Med zoals gezegd in gebreke gesteld.  Dat is nog nooit eerder voorgekomen bij een zorginstelling. Het gaat hierbij om een laatste waarschuwing: het moet snel beter, anders einde oefening. Zorgverzekeraars en toezichthouders hebben volgens Dijkstra inmiddels voorbereidingen getroffen mocht de zorg in gevaar komen voor de meer dan 50.000 mensen die van Co-Med afhankelijk zijn.

Photo by National Cancer Institute on Unsplash


Geef een reactie