Bruins, BIG II, gekoeioneerd, verpleegkundigen

Minister koeioneert verpleegkundigen

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft een wet in petto waarbij verpleegkundigen in twee groepen worden verdeeld. De wet leidt ertoe, dat ervaren verpleegkundigen opeens geacht worden ondeskundig te zijn voor bepaalde taken.  Hartpatiënten Nederland wijst het wetsvoorstel van de minister van de hand: onacceptabel, vinden wij, en niet in het belang van de hartpatiënt. Wij vinden dat Bruins zijn wetsvoorstel in moet trekken.

 

Gekoeioneerd

De verpleegkundigen voelen zich gekoeioneerd door de minister. Met de nieuwe wet BIG II wil Bruins twee registers voor verpleegkundigen maken: een voor Hbo-opgeleide en een voor verpleegkundigen met een Mbo-opleiding. De mensen die na 2012 een Hbo-diploma haalden, worden voortaan regieverpleegkundigen. Hbo’ers die vóór 2012 hun diploma haalden, niet, die moeten zich bijscholen. En Mbo-verpleegkundigen moeten zich laten opleiden tot Hbo’er. Omscholen dus. Vele tienduizenden verpleegkundigen mogen dan allerlei handelingen niet meer uitvoeren, die ze nu wel doen.

 

Wat betekent dat voor hartpatiënten? 

Veel verpleegkundigen zijn 55-plussers, en gezien hun ervaring rotten in het vak. Jonge net afgestudeerde artsen leren dagelijks veel van hen. De praktijk blijkt vaak anders dan de theorie. 
 
De nieuwe wet zal grote gevolgen hebben voor verpleegkundigen op de eerste harthulp. Verder ook bij de spoedeisende hulp en de ambulances. Veel hart- en vaatverpleegkundigen vallen door de nieuwe wet tussen wal en schip. Hartpatiënten zijn daarvan de dupe. Wij vinden dat onaanvaardbaar!
 

Onrust

Het voorstel heeft tot grote onrust geleid onder de verpleegkundigen. Wie wil er straks nog in de zorg werken, nu mensen daar zo gekoeioneerd worden, vragen wij ons af. Wat is er mis met het huidige systeem? Niks toch! 

Stuitend is het dat specialisten in ziekenhuizen nu niet of nauwelijks in de bres springen voor hun mensen, die vaak levensreddend werk doen en dag en nacht voor de patiënt klaar staan. Ook ziekenhuizen kijken de andere kant op in plaats van op te komen voor het zorgpersoneel. Wij vinden dat Bruins zijn wetsvoorstel in moet trekken!
 

 

 

 

Reacties (7)

 • afbeelding van Gerard Groeneveld
  Gerard Groeneveld ( )

  Per direct deze onzinnige destructieve wet intrekken!!

  aug 08, 2019
 • afbeelding van Pien van Klaveren
  Pien van Klaveren ( )

  Ik voel me gesteund door de patiënten categorie waar ik al jaren mee werk. Helaas, inderdaad, kijken de specialisten de ándere kant op..

  aug 08, 2019
 • afbeelding van Marty Walters
  Marty Walters ( )

  Eindelijk bijval en erkenning van buitenaf!!
  Meteen wordt de spijker op de kop geslagen, door te stellen dat artsen en ziekenhuizen doen alsof hun neus bloedt. Voor de artsen; als er geen regievpk aanwezig is, mogen jullie zelf alle voorbehouden handelingen uitvoeren. Óók in de nacht!!

  aug 08, 2019
 • afbeelding van Henriette Kweekel
  Henriette Kweekel ( )

  Fijn dat ook de patienten nu voor ons verpleegkundigen op komen en inzien wat een waanzin deze wet is.

  aug 08, 2019
 • afbeelding van E. Dijkman
  E. Dijkman ( )

  Voor alle reageerders: LEES EERST HET complete wetsvoorstel en de bijlagen.
  Niet gelezen, geef dan ook geen onzinnig commentaar. Want daarin zijn we goed, één zin lezen, uit zijn verband trekken en daarna schelden op die klote minister.

  aug 11, 2019
 • afbeelding van Marianette Kriellaars
  Marianette Krie... ( )

  Fijn dat patienten ons ook gaan steunen

  aug 14, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.