default-header
HomeNieuwsMinder zout, maar juist meer kalium

Minder zout, maar juist meer kalium

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 28 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

Je bloeddruk wordt grotendeels bepaald door een samenspel van twee mineralen in het bloed: natrium en kalium. Die twee mineralen moeten in balans zijn. Voor de optimale bloeddruk krijg je het liefst minder natrium, maar juist méér kalium binnen.
Vaak wordt het advies gegeven dat je zout moet minderen of zoutarm moet eten. Maar gek genoeg wordt er vrijwel nooit een advies over kalium gegeven. Terwijl dat dus ook een heel belangrijk mineraal is! Ons lichaam houdt de kaliumbalans heel strikt in de gaten. Daarom kunnen we heel goed kalium vasthouden als we er weinig van eten, en ook heel goed kalium uitplassen als we er veel van binnenkrijgen. Als de nieren het kalium uit het bloed filteren, gaat er ook altijd natrium mee! Mensen die veel kalium eten, plassen dus ook meer natrium uit. En dat verlaagt de bloeddruk.
Kalium zit in groenten, fruit, peulvruchten, noten, zuivel en volkoren producten. Eet vooral meer groenten en fruit, dat zijn de beste bronnen. Streef naar minstens 300-400 gram groenten en twee stuks fruit per dag. Gebruik je diuretica of heb je een nieraandoening? Dan is het zinvol dit advies eerst te bespreken met de behandelend arts en/of diëtist.
Deze tip is afkomstig uit het boek: ‘Hart- en vaatziekten? Maak jezelf beter’ van Karine Hoenderdos en Hanno Pijl.

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie