default-header
HomeNieuwsMinder organen beschikbaar voor transplantaties

Minder organen beschikbaar voor transplantaties

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 15 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Vorig jaar daalde het aantal orgaantransplantaties in ons land met maar liefst 6 procent tot 769. Dat komt doordat er minder organen beschikbaar waren, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting NTS.

Verontrustend

Vorig jaar stonden 250 mensen na hun overlijden een of meer organen af. Dat is een afname van 8 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Wat ook meespeelt is volgens de NTS dat in bijna één op vijf gevallen de nabestaanden dwars voor een orgaandonatie gingen liggen, ook al had de overledene dat bij leven toegestaan middels een “ja” in het Donorregister. NTS noemt dit verontrustend. “Het is niet duidelijk waarom er een toename van de weigeringen is”, laat de NTS weten.

Wachtlijsten

In totaal staan er 1271 mensen op een wachtlijst voor een orgaan. Dat is 6 procent meer dan een jaar geleden. Toen waren het er nog 1195. Van de hartpatiënten staan er tussen de 50 en 100 mensen op een wachtlijst. Kinderen en hartpatiënten die heel snel een hart nodig hebben om te kunnen overleven kunnen soms een orgaan ontvangen uit het internationale aanbod van organen. De wachtlijsten voor long, hart en alvleesklier daalden iets. In 2019 zijn bijna 250 mensen van de wachtlijst afgehaald vanwege overlijden (110) of omdat ze te ziek zijn geworden voor een transplantatie, aldus de NTS.

Voor meer artikelen klik hier