Minder organen beschikbaar voor transplantaties

Vorig jaar daalde het aantal orgaantransplantaties in ons land met maar liefst 6 procent tot 769. Dat komt doordat er minder organen beschikbaar waren, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting NTS. 

Verontrustend

Vorig jaar stonden 250 mensen na hun overlijden een of meer organen af. Dat is een afname van 8 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Wat ook meespeelt is volgens de NTS dat in bijna één op vijf gevallen de nabestaanden dwars voor een orgaandonatie gingen liggen, ook al had de overledene dat bij leven toegestaan middels een “ja” in het Donorregister. NTS noemt dit verontrustend. “Het is niet duidelijk waarom er een toename van de weigeringen is", laat de NTS weten.
 

Wachtlijsten

In totaal staan er 1271 mensen op een wachtlijst voor een orgaan. Dat is 6 procent meer dan een jaar geleden. Toen waren het er nog 1195. Van de hartpatiënten staan er tussen de 50 en 100 mensen op een wachtlijst. Kinderen en hartpatiënten die heel snel een hart nodig hebben om te kunnen overleven kunnen soms een orgaan ontvangen uit het internationale aanbod van organen. De wachtlijsten voor long, hart en alvleesklier daalden iets. In 2019 zijn bijna 250 mensen van de wachtlijst afgehaald vanwege overlijden (110) of omdat ze te ziek zijn geworden voor een transplantatie, aldus de NTS.
 

 

Reacties (2)

 • afbeelding van Laurens van Bijlevelt
  Laurens van Bij... ( )

  Mogelijk speelt het ook een rol dat je - als je niet aangeeft geen orgaan donor te willen zijn - automatisch als donor geregistreerd zal gaan worden. Nederlanders houden er niet zo van om zo iets ingrijpends opgelegd te krijgen door de overheid. In de toekomst is misschien te verwachten dat mensen verzuimen aan te geven dat ze geen donor willen zijn en dus automatisch als donor aangemerkt worden. De nabestaanden zullen dan wellicht dwars gaan liggen.

  jan 15, 2020
 • afbeelding van Theo v Hoogenvest
  Theo v Hoogenvest ( )

  Ik ben het er mee eens dat de regering geen eigenaar is van mijn lichaam dus D66 is de oorzaak . ik kan niets afstaan ben diabetes en heb een pacemaker dus aan mijn hebben ze niet veel . Maar er is ook nog een ander iets wat meest peelt

  jan 15, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.