default-header
HomeNieuwsMinder hartproblemen door goed je tanden te poetsen!

Minder hartproblemen door goed je tanden te poetsen!

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 4 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Wie goed de tanden poetst en het gebit regelmatig laat schoonmaken bij de tandarts heeft minder vaak last van hartfalen of de hartritmestoornis atriumfibrilleren. Dat blijkt uit een groot Koreaans onderzoek onder ruim 160.000 landgenoten die ruim tien jaar lang aan de tand gevoeld werden. Het NRC wijdde er maandag een publicatie aan.

Hartfalen

Mensen die hun gebit niet goed lieten schoonmaken hadden vaker last van hartfalen dan mensen met schone tanden. Datzelfde geldt voor mensen die meer dan 22 tanden misten, aldus de onderzoekers in hun publicatie maandag in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Preventive Cardiology.

Broedplaats

Tandholtes in terugwijkend tandvlees kunnen een ideale broedplaats zijn voor allerlei nare bacteriën. Die bacteriën zitten ook in tandplak. Ze kunnen door bloedend tandvlees in de bloedbaan terecht komen waar ze ontstekingen in bloed en lichaam bevorderen. En dat kan leiden tot aderverkalking, een voorloper van hartfalen. De bacteriën kunnen zelfs de kleppen in het hart infecteren, wat leidt tot ontstekingen. Maar ook zouden bacteriën in de bloedbaan atriumfibrilleren kunnen veroorzaken, aldus de onderzoekers. Bloedklonters kunnen verder leiden tot een beroerte. Allemaal dingen die je écht niet wilt!

Slecht voor jezelf zorgen

De onderzoekers constateerden dat mensen die slecht voor hun gebit zorgen, ook op andere gebieden niet goed voor zichzelf zijn. Het zijn vaak verstokte rokers, ze zijn vaak te dik, en lijden in toenemende mate aan diabetes. Dan krijg je een opeenstapeling van oorzaken die kunnen leiden tot hartproblemen en beroertes.

Poetsen!

Eerder bewees een Schots onderzoek uit 2010 ook al een samenhang tussen een slecht gebit en hartziekten. De Schotse onderzoekers concludeerden dat wie tweemaal daags zijn of haar tanden poetst, minder vaak problemen met het hart heeft.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie