default-header
HomeNieuws‘Microbellen helpen stolsels sneller oplossen’

‘Microbellen helpen stolsels sneller oplossen’

AandoeningBehandeling

woensdag 6 april 2022, door Hartpatiënten Nederland

Kak Khee Yeung is vaatchirurg in het Amsterdam UMC en doet daarnaast onder meer onderzoek naar aorta aneurysma. In iedere editie van HPNLmagazine houdt ze ons op de hoogte over haar werk en de nieuwste ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Dit keer vertelt ze over microbellen.

Wat zijn microbellen?

“Dat zijn piepkleine gasbelletjes van 1 tot 10 micrometer: zo klein dus dat ze met het blote oog niet zichtbaar zijn. Ze worden al heel lang gebruikt in de geneeskunde, vooral als diagnostisch kompas. Je kunt ze inspuiten en met de bloedstroming mee laten lopen. Op een echo kun je dan contrast zien op de plek waar microbelletjes zitten. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld een diagnose stellen of een tumor afbeelden zodat die makkelijker verwijderd kan worden.”

Hoe wordt dit binnen de cardiologie en vaatchirurgie gebruikt?

“Binnen de cardiologie werd het bijvoorbeeld gebruikt door ambulancepersoneel bij patiënten die een hartaanval hebben. Dr Otto Kamp, cardioloog in het Amsterdam UMC, ontdekte namelijk tien jaar geleden dat microbellen als gevolg van de geluidsgolven die het echoapparaat geeft, gaan trillen. Als de trillingen hoog genoeg zijn, knappen de belletjes. Daardoor kunnen ze hele kleine gaatjes in een weefsel maken. Door tijdens een ambulancerit een infuus met microbellen toe te dienen, kan het stolsel dat het infarct veroorzaakt heeft, soms loskomen en dat bespaart kostbare tijd. Daarnaast kun je ook medicijnen in de bolletjes stoppen en die naar de gewenste plek vervoeren. Er waren echter wel twijfels of dit goed was voor het hart, aangezien de vaten rondom het hart zo klein zijn dat de belletjes soms spasmes veroorzaakten. Daarom zijn ze daar weer mee gestopt. Maar aangezien de vaten in andere delen van het lichaam groter zijn, leek deze techniek mij wél heel geschikt voor de vaatchirurgie. Daarom leid ik nu een onderzoek naar hoe we microbellen binnen mijn specialisme kunnen inzetten: het MUST-trial, oftewel het Microbubbles and Ultrasound Accelerated Thrombolysis for Arterial Occlusions.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.