BMJ Nutrition, Prevention & Health, HbA1C-waarde, VGZ, diabetes type 2

Met andere levensstijl van de metformine af!

Wist je dat door het veranderen van je levensstijl, je mogelijk geen medicijnen tegen diabetes meer hoeft te slikken – of in elk geval minder? Dat kan met het programma “Keer Diabetes2 Om”. Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut uit Bunnik hebben hier eens goed naar gekeken en komen tot verrassende conclusies. We citeren uit de resultaten van het instituut:

Van de 72 deelnemers in het pilotonderzoek die het onderzoek hebben afgerond, laten de resultaten zien dat:
 
 • 65 deelnemers (90%) aan het begin van het onderzoek glucoseverlagende medicijnen gebruikten. Na een half jaar gebruikten 35 deelnemers (49%) minder glucoseverlagende medicijnen, waarvan 9 (13%) helemaal gestopt waren met deze medicatie.  
 • Er was een significante daling in HbA1C-waarde (een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in voorgaande weken): 64% van de deelnemers had aan het begin van het onderzoek een waarde boven de streefwaarde van 53mmol/mol terwijl dat percentage na een half jaar tot 40% was gedaald.
 • Na zes maanden voelden de deelnemers zich minder moe, gaven ze aan zich beter te kunnen concentreren, waren ze meer gemotiveerd tot lichaamsbeweging en hadden ze ook minder slaapproblemen. 
 • De deelnemers hadden na zes maanden een lager lichaamsgewicht, een kleinere tailleomtrek en een lagere BMI.
 • Op dit moment vindt een grootschalig onderzoek plaats als vervolg op dit pilotonderzoek. 
   

Prachtig toch? Daar kun je mee thuiskomen. In Nederland lijden ruim 1,1 miljoen mensen aan diabetes type 2, wat met name te wijten is aan ongezonde leefstijlkeuzes en eetgewoontes. Leefstijlinterventies gericht op gezonde voeding, beweging en het omgaan met stress worden beschouwd als mogelijke oplossingen om deze ontwikkeling een halt toe te roepen en diabetes type 2 om te keren. Er is echter relatief weinig onderzoek gedaan naar schaalbare programma’s. 

Onderzoekers van het instituut evalueerden het programma Keer Diabetes2 Om in 2015-2016. Daarin werden patiënten met diabetes type 2 een half jaar begeleid op het gebied van voeding en leefstijl. De resultaten van dit pilotonderzoek zijn onlangs gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift BMJ Nutrition, Prevention & Health

Zorgverzekeraar VGZ is blij met het voedingsprogramma. De verzekeraars heeft de gegevens van de deelnemers aan het programma Keer Diabetes2 Om vergeleken met een groep patiënten die een reguliere diabetesbehandeling kregen. Daaruit blijkt dat er een significante daling is van gedeclareerde medische kosten. Daarvan word je als zorgverzekeraar uiteraard heel erg blij. Maar ook de patiënt is er heel erg mee geholpen!
 
Hartpatiënten Nederland beveelt het leefstijlprogramma van harte aan!
 

 

 

Reacties (3)

 • afbeelding van E
  E ( )

  Beetje achterhaald alweer duizenden mensen zijn al van de glucose verlagende medicijnen af door op eigen initiatief koolhydraatarm of beperkt te eten kilo's vliegen eraf en ook de cholesterol daalt zodat ook daar geen medicijnen meer nodig zijn het gewicht heeft alles te maken met glucose en cholesterol die word al heeel snel minder,maar dit moet niet op het conto van de onderzoekers maar naar de mensen die dit aan elkaar geleerd hebben en het programma obesitas heeft hier ook een hele grote rol in gehad
  ik zelf ben van 12 tabletten per dag voor cholesterol, diabetes 2 en hart en vaat ziekten naar 2 tabletjes 1 voor de bloeddruk nog en 1 voor de vaten
  zo blij mee

  mei 15, 2019
 • afbeelding van Hans de Jong
  Hans de Jong ( )

  Kunt u me het leefstijlprogramma doen toekomen a.u.b.

  mei 15, 2019
 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Goedemiddag heer de Jong,

   

  Als u de link aanklikt van KeerDiabets2Om in het artikel kunt u de adviezen nalezen.

   

  Anneliese Wijers-Barten

  St. Hartpatiënten nederland

  mei 17, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.