default-header
HomeNieuwsMeer Philips-ademmaskers met magneten dan gedacht gevaarlijk voor pacemakers

Meer Philips-ademmaskers met magneten dan gedacht gevaarlijk voor pacemakers

AandoeningBehandeling

maandag 24 oktober 2022, door Hartpatiënten Nederland

Op zich was het al bekend dat magneetsluitingen in ademmaskers van Philips voor hartpatiënten met slaapapneu gevaarlijk zijn voor mensen met een pacemaker. Maar nieuw is dat het om meer maskers gaat dan tot nog toe werd aangenomen: geen zeventien miljoen aan patiënten geleverde maskers zoals eerder gemeld, maar 22 miljoen waarvan ruim 18,6 miljoen in de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA laten weten.

Anderhalve maand geleden bracht Philips hierover een veiligheidswaarschuwing naar buiten. Philips vraagt patiënten met een pacemaker, neurostimulator of een interne defibrillator geen slaapapneu-masker meer te gebruiken als die van kleine sluitingsmagneetjes zijn voorzien. Ook moet je zo’n ding niet meer gebruiken als je partner een pacemaker heeft.

De pacemaker kan op de magneetjes reageren. Niet dat er daardoor al doden zijn gevallen, maar wel kwamen in september bij FDA en Philips al 43 klachten binnen van mensen die ernstige verwondingen rapporteerden, toevallen meldden of de noodzaak de pacemaker te resetten.

In de gebruiksaanwijzing van de apneumaskers stond al dat je de magneetsluiting niet te dicht in de buurt van een medisch implantaat moet brengen. Nu gaat Philips een stapje verder. In de nieuwe bijsluiter staat de waarschuwing dat ook mensen met bijvoorbeeld metaalsplinters in hun oog of schroeven in botten de maskers met magneetsluiting beter niet meer kunnen gebruiken.

Het zit Philips niet mee met de willen bedienen van mensen met slaapapneu. Er waren al problemen met het schuim in apparaten, dat kon verkruimelen. Het bedrijf heeft al 1,3 miljard euro af moeten schrijven op apneu-kastjes en maskers.


Geef een reactie


Reacties (3)

  • J.D Beukers 28 oktober 2022

    Ik zou graag vernemen wat nu wèl en wat nu niet schadelijk is. Ik lees dat je zelfs met een pacemaker een mri scan kunt ondergaan. Ook dat alleen een heel sterke magneet bovenop op de pacemaker deze in een escape-stand zet. Dan pacet de pacemakermet 85 bpm. Dat is volkomen veilig. Er wordt, mijns insziens, te veel onzin uitgekraamd over het gevaar van pacemakers. Fabrikanten dekken zich met al hun apparatuur waar een of ander magneetje inzit voor mogelijke gevolgen voor een pacemaker patiënt. Je reinste onzin! Laat eens een deskundige zich hierover eens uitspreken. Dan zijn we hopelijk verlost van dit soort desinformatie.

  • H Penninkhof 28 oktober 2022

    Ik heb vele jaren die maskers gebruikt NOOIT. las ondervonden.
    Ik bezit een ICD en een pacemaker