default-header
HomeNieuwsMeer kans op zwangerschaps-complicaties na beroerte

Meer kans op zwangerschaps-complicaties na beroerte

Geen onderdeel van een categorie

maandag 28 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Vrouwen die op jonge leeftijd een beroerte krijgen en daarna zwanger worden, krijgen vaker zwangerschapscomplicaties, zoals een verhoogde bloeddruk, het HELLP-syndroom en vroeggeboortes dan vrouwen zonder een eerder herseninfarct. Daarnaast komt bij hen ook vaker een miskraam en doodgeboorte voor. Dit blijkt uit onderzoek van Mayte van Alebeek, die afgelopen vrijdag promoveerde aan het Radboudumc, onder leiding van hoogleraar Frank-Erik de Leeuw.

Beroerte op jonge leeftijd

Een beroerte is doodsoorzaak nummer 2 wereldwijd en één van de meest voorkomende oorzaken van blijvende invaliditeit. Jaarlijks worden wereldwijd 13 miljoen mensen getroffen door een beroerte. Het is vrijwel onbekend dat zo’n 2 miljoen mensen tussen de 18 en 50 jaar zijn op het moment dat ze getroffen worden door een beroerte. Dat aantal neemt wereldwijd nog ieder jaar toe. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 5000 jonge mensen een beroerte, zo’n 14 per dag.

“Jonge patiënten staan over het algemeen middenin het leven, waarin gezin en werk vaak een grote rol spelen”, vertelt arts-onderzoeker Mayte van Alebeek (1986). “Deze patiënten hebben vaak andere vragen over hun toekomst dan ouderen, bijvoorbeeld over de risico’s van een eventuele volgende zwangerschap, of over hoe ze kunnen re-integreren in de arbeidsmarkt. Ook is de levensverwachting langer. Voor deze mensen is het dus van groot belang om hen te informeren over wat hen in de vele jaren erna te wachten staat.”

Zwangerschapscomplicaties

Vrouwen die op jonge leeftijd een herseninfarct of TIA hebben gehad ondervinden vaker zwangerschapscomplicaties dan gemiddeld:
Miskraam: 35,2% versus 13,5%
Doodgeboorte: 6,1% versus 0,9%
Vroeggeboorte: 9,0% versus 1,4%
Hoge bloeddruk: 33,3% versus 12,2%
HELLP-syndroom: 9,5% versus 0,5%

Oorzaken van een beroerte op jonge leeftijd

Bij een deel van de jonge patiënten is sprake van de traditionele risicofactoren voor hart- en vaatziekten die ook bekend zijn bij ouderen: roken, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Daarnaast valt ook drugsgebruik steeds vaker op. De bekende oorzaken van een herseninfarct bij ouderen, zoals slagaderverkalking of hartritmestoornissen, komen bij jongere mensen ook voor, maar bij 35-50% van de patiënten bleef de oorzaak onduidelijk. Vervolgonderzoek is gericht op de oorzaken van de beroerte, en daarnaast op de gevolgen op zowel sociaal als medisch vlak.

Over het onderzoek

Veel mensen met een beroerte op jonge leeftijd komen terecht in het Centrum voor Vroege Hart- en Vaatziekten in het Radboudumc in Nijmegen. Daarom is grootschalig onderzoek naar de oorzaken en gevolgen mogelijk. Het onderzoek van Van Alebeek maakt deel uit van de FUTURE-studie, een grote studie met 1005 patiënten van 18 tot 50 jaar met een hersenbloeding, herseninfarct of TIA, die tussen 1980 en 2010 opgenomen zijn geweest in het Radboudumc. Deze patiënten kregen daarna vervolgonderzoeken tussen 2009-2012 en 2014-2015. Het FUTURE-onderzoek onder leiding van hoogleraar neurologie Frank-Erik de Leeuw is mede mogelijk gemaakt door de Dekkerbeurs van de Hartstichting.

Voor meer artikelen klik hier