Winter, hartaanval

Meer hartaanvallen in de winter

Zodra de temperaturen onder het vriespunt dalen, stijgt het aantal hartaanvallen. Dat ontdekten Zweedse onderzoekers na het vergelijken van honderdduizenden hartinfarcten, schrijft de website welingelichtekringen.nl 
 

Vernauwing

Meer hartaanvallen dus bij vrieskou. Hoe kan dat? De onderzoekers hebben het antwoord gevonden: door de koude temperaturen vernauwen de bloedvaten rond het hart. Daardoor stroomt er logischerwijze minder bloed en dus zuurstof naar je hart en daardoor neemt de kans op een infarct toe. En dat is niet alles: omdat de bloedvaten aan trekken stijgt ook de bloeddruk. Daardoor krijgt het hart nog meer te verduren.

 

Infecties

Tel daarbij op dat het aantal luchtweginfecties toeneemt bij koud weer. Die veroorzaken ontstekingen in het lichaam waardoor de slagaders kunnen dichtslibben, aldus de onderzoekers. Zij publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het vakblad JAMA Cardiology. 
 

De kerst is berucht 

De kerstavond is berucht: juist dan bereikt het aantal hartaanvallen een piek. Misschien ook omdat mensen dan uitgebreid tafelen en het eten met de nodige wijn afspoelen?….
 

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.