default-header
HomeNieuwsMeer dotteren scheelt hartinfarcten

Meer dotteren scheelt hartinfarcten

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 4 september 2019, door Hartpatiënten Nederland

Als je nu een acuut hartinfarct krijgt, dotteren de artsen alleen de dichtgeslibde slagader die het infarct veroorzaakte. Vernauwingen in andere bloedvaten worden met medicijnen onder controle gehouden. Dat kan anders en beter, blijkt uit internationaal onderzoek in 31 landen. Het is beter om álle kransslagaders na te kijken en die preventief met een stent open te houden. Dat scheelt heel wat hartinfarcten, aldus de Volkskrant. 

Eénderde minder nieuwe infarcten

De krant baseert zich op vaktijdschrift The New England Journal of Medicine. Dat publiceerde zondag de onderzoeksresultaten. Daaruit blijkt dat het omgaan met dichtgeslibde aders bij een hartaanval aan verandering toe is. Door de nieuwe, voorgestelde aanpak (alles dotteren) daalt het aantal nieuwe infarcten met maar liefst éénderde.

Dotteren

Elk jaar krijgen pakweg 20.000 Nederlanders een acuut hartinfarct. Dat ontstaat als een van de kransslagaders plotseling dichtslibt en het hartweefsel afsterft. Deze mensen worden meteen gedotterd om de ader weer open te krijgen. De andere bloedvaten rond het hart worden nu met rust gelaten. Cardiologen vrezen namelijk dat ze anders meer schade aanrichten dan goed doen.

Nieuwe aanpak

Maar het onderzoek suggereert dat je die andere vaten ook moet aanpakken. Als de nieuwe inzichten in de praktijk worden gebracht, leidt dat wel tot langere ziekenhuisopnames, zegt Jan Piek, hoogleraar cardiologie in het Amsterdam UMC, in de Volkskrant., Piek is overigens niet bij de studie betrokken.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie