pillen, merkmedicijn,

Medische Noodzaak is geen garantie voor merkmedicijn

Een op de vier mensen bij wie de arts Medische Noodzaak op het recept schrijft, krijgt dat specifieke middel toch niet mee bij de apotheek. Ze krijgen dan een ander middel met dezelfde werkzame stof, bijvoorbeeld omdat de apotheek zegt dat de zorgverzekeraar niet wil dat dit – doorgaans duurdere - middel wordt geleverd. Mensen die vervolgens een ander middel krijgen dan hun eigen vaste middel, hebben daar soms vervelende bijwerkingen van.
 
Dat blijkt uit de peiling “Medische Noodzaak medicijnen” van Patientenfederatie Nederland. Zij deed onderzoek onder ruim 8500 mensen van het eigen panel. Van deze groep kregen 2893 mensen een medicijn mee waarop Medische Noodzaak stond. 
 
Lees verder pp NPCF.nl 

Reacties (6)

 • afbeelding van H.G.Hiddink
  H.G.Hiddink ( )

  Het is gewoon te gek voor woorden, dat een apotheek uitmaakt welke med. Ik krijg. Ik ben zover dat ik mijn med. Bijbetaal zodat ik steeds dezelfde med. krijg. Bij verandering van merk een zeer nare ervaring gehad, tot een bijna ziekenhuis opname toe. Dit moet onze regering de kop in drukken.

  okt 10, 2018
 • afbeelding van Claudia
  Claudia ( )

  Uit eigen ervaring weet ik dat de apotheek liegt! Eerst zeggen dat het middel niet in verzekering zit vervolgens bestaat het niet meer en het middel zou hetzelfde zijn. Na vreselijke bijwerkingen heb ik op internet gezocht en een uitdraai gemaakt van het oude en nieuwe medicijn waar maarliefst 17 verschillende stoffen in zitten! Deze uitdraai mee genomen naar de apotheek. Na een heftige woordenwisseling uiteindelijk toch mijn oude medicijn mee gekregen wat ineens wel bestaat en tot mijn verbazing ook gewoon vergoed wordt. Dus in mijn ogen een geldkwestie.

  okt 10, 2018
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Ik heb het ook gehad en wilde ook bijbetalen voor het originele middel maar dat kon niet dan moest ik gewoon het volle pond betalen !!! Te gek voor woorden. Iedere 3 maanden als je weer besteld zit er weer
  een goedkoper soort bij of hun de arts zijn.

  okt 10, 2018
 • afbeelding van J.Vaandering
  J.Vaandering ( )

  Helemaal mee eens. Ik heb al eens in het ziekenhuis gelegen. Maar het probleem is gedeeltelijk opgelost. Moet steeds weer goed kijken. Nu gaat de apotheek zelf kijken wat voor stoffen er in het goedkopere medicijn zitten. Ik vind ook, dat dit allemaal doorslaat. Ik slik 12 medicijnen op een dag en je bent al blij dat al die combinaties werken. Dus steeds weer een ander merk is niet bevorderlijk.

  okt 10, 2018
 • afbeelding van F.S.Visser
  F.S.Visser ( )

  Op een gegeven moment kreeg ik na 5 jaar Monocedocard te hebben gebruikt ineens een andere soort mee. Ja, er zit dezelfde stof in. Maar na twee weken dit medicijn te hebben geslikt ben ik na twee keer te zijn flauwgevallen in het ziekenhuis terechtgekomen. In april dit jaar kreeg ik na 10 jaar Crestor te hebben gebruikt het middel Aurobindo Rosuvastatine mee. De hele zomer elke dag last gehad van verstopping bij de ontlasting. In september bij de huisarts geweest en deze raadde mij aan om twee weken te stoppen met dit medicijn. Direkt daarna geen last meer gehad en weer een normale stoelgang. Nadat ik de apotheek heb gebeld hebben ze mij het middel Aurobindo Accord meegegeven. Tot nu toe gaat het nog steeds goed.
  Ook dit is dus weer een centenkwestie want Crestor kost volgens de apotheek plm. 76 euro en het andere plm. 9 euro. We wachten af.

  okt 10, 2018
 • afbeelding van Jo Bindels
  Jo Bindels ( )

  ik heb het zelfde mee gemaakt maar ik laat mij niet snel af wimpelen en heb ze voor het blok gezet en hen een formulier laten teken dat als ik die andere medicijn niet goed verdraag of bijwerkingen krijg ik direct contact met de hart speciallist op neem en dat deed wonderen kreeg mijn medicijn waar ik mij goed bij voel en al jaren slik .waarom altijd eerst dreigen je betaald er toch voor.

  okt 10, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.