Medicijngebrek dreigt door Coronavirus

In Nederland dreigt een tekort aan medicijnen als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus. Dat komt omdat honderden fabrieken van medicijngrondstoffen in China door het virus plat liggen, en de levering naar ons land daardoor stokt. Bij schaarste staat Nederland door het lage prijzen beleid achteraan in de rij, schrijft het Financieel Dagblad (FD) vandaag.

De krant maakte een rondgang langs groothandels, farmaceuten, brancheverenigingen en het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). Fabrikanten pleiten in het FD voor een flexibel prijsbeleid voor medicijnen. Dit omdat de schaarste de prijzen fors zal opdrijven, denken de fabrikanten.

Nu is nog niet veel te merken van de stagnatie in de levering. Dat komt omdat de levertijd van veel medicijnen tussen de zes en negen maanden zit. Wat de gevolgen zijn voor welke middelen blijft dus nog even onduidelijk.

Apothekersvereniging KNMP berekende dat vorig jaar aan zo’n 1500 geneesmiddelen een tekort was, een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt ook door problemen bij de productie en levering door China en India. De roep om de medicijnproductie terug te halen naar Europa groeit. China en India zijn te vaak onbetrouwbaar gebleken waar het om levering gaat. 

Bron: fd.nl

 

Reacties (1)

 • afbeelding van Pjotr Kyrillitsch
  Pjotr Kyrillitsch ( )

  1. Met het Hollandse lagepijzenbeleid (ten faveure van wie is dat? ) in combinatie met de productie in het verre oosten was een tekort, zeker in situaties als nu, te voorzien. Nederland, wat een rijk land zijn wij, dat moeten we helaas onze politici dagelijks horen toeteren. Gelooft u het nog?
  2. Dit bericht is overigens oud nieuws; er wordt al jaren over gesproken. Verontrustender is dat niet meer specifiek wordt op de soorten van geneesmiddelen waaraan een tekort dreigt. Of betreft het wellicht alles? ik voorzie toch wel een behoorlijk rampje als we straks bijvoorbeeld geen bloedverdunners, bloeddrukremmers, anti-arithmica en nog zo een heel rijtje niet meer geleverd krijgen.

  feb 27, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.