default-header
HomeNieuwsMedicijngebrek dreigt door Coronavirus

Medicijngebrek dreigt door Coronavirus

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 27 februari 2020, door Hartpatiënten Nederland

In Nederland dreigt een tekort aan medicijnen als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus. Dat komt omdat honderden fabrieken van medicijngrondstoffen in China door het virus plat liggen, en de levering naar ons land daardoor stokt. Bij schaarste staat Nederland door het lage prijzen beleid achteraan in de rij, schrijft het Financieel Dagblad (FD) vandaag.

De krant maakte een rondgang langs groothandels, farmaceuten, brancheverenigingen en het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA). Fabrikanten pleiten in het FD voor een flexibel prijsbeleid voor medicijnen. Dit omdat de schaarste de prijzen fors zal opdrijven, denken de fabrikanten.

Nu is nog niet veel te merken van de stagnatie in de levering. Dat komt omdat de levertijd van veel medicijnen tussen de zes en negen maanden zit. Wat de gevolgen zijn voor welke middelen blijft dus nog even onduidelijk.

Apothekersvereniging KNMP berekende dat vorig jaar aan zo’n 1500 geneesmiddelen een tekort was, een verdubbeling in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt ook door problemen bij de productie en levering door China en India. De roep om de medicijnproductie terug te halen naar Europa groeit. China en India zijn te vaak onbetrouwbaar gebleken waar het om levering gaat.

Bron: fd.nl

Voor meer artikelen klik hier