default-header
HomeNieuwsLooptherapie bij etalagebenen vanaf 1 januari in basisverzekering

Looptherapie bij etalagebenen vanaf 1 januari in basisverzekering

dinsdag 3 januari 2017, door Hartpatiënten Nederland

Positief nieuws voor mensen met zogenoemde etalagebenen!

Positief nieuws voor mensen met zogenoemde etalagebenen! Vanaf 1 januari 2017 wordt de beste zorg voor deze patiëntengroep, 37 behandelingen bij een gekwalificeerde fysiotherapeut, vergoed uit de basisverzekering. Uit recente wetenschappelijke studies van het Catharina Ziekenhuis blijkt dat mensen met etalagebenen nog altijd te snel worden gedotterd of een bypass operatie ondergaan. Jaarlijks verwijden vaatchirurgen en radiologen de bloedvaten met een dotterbehandeling bij zo’n zesduizend patiënten.
 
“Niet altijd nodig”, zegt vaatchirurg prof. dr. Joep Teijink, “de acute pijn, veroorzaakt door slagaderverkalking in de benen, kan veiliger en net zo goed worden verholpen door intensieve looptherapie onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Die aanpak scheelt de patiënt een operatie met risico’s en wordt vanaf 1 januari ook vergoed uit de basisverzekering.”
 
Ruim 25.000 mensen in Nederland krijgen jaarlijks de diagnose claudicatio intermittens, in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaders, waardoor er te weinig zuurstof beschikbaar is voor de beenspieren. En dat geeft tijdens het lopen pijnklachten in één of beide benen. Die pijn is zo hevig dat mensen moeten stoppen met lopen. In rust neemt de zuurstofvoorziening weer toe en neemt de pijn af. Patiënten met etalagebenen moeten vaak dus noodgedwongen pauzeren vanwege deze pijnklachten. Ze proberen dit vaak te verbergen door net te doen alsof ze een etalage bekijken; vandaar de naam etalagebenen.
 
Noodzakeljke leefstijlverandering
 
Bij looptherapie wordt niet alleen het pijnlijke been behandeld, maar heeft het ook een positief effect op het andere been en de algehele conditie. “Mensen met etalagebenen moeten leren om ‘door de pijn heen te lopen’”, aldus dr. Teijink. “Dat is een hele stap, maar met de juiste begeleiding goed te doen. En niet alleen die fysieke inspanning kost energie; ook de noodzakelijke leefstijlverandering vraagt energie. Stoppen met roken, een actieve leefstijl, gezonder eten en trouw medicatie innemen zijn vaste items die ter sprake komen tijdens het behandeltraject.”
 
ClaudicatioNet heeft de laatste jaren gebouwd aan een landelijk netwerk van 1800 fysiotherapeuten die getraind zijn in het begeleiden van mensen met etalagebenen. De dichtstbijzijnde therapeut bij u in de regio vindt u op de digitale Zorgzoeker van ClaudicatioNet: etalagebenen.nl/zorgzoeker.
 
 
 

 


Geef een reactie