default-header
HomeNieuwsLongpatiënten krijgen het benauwd door vuurwerk

Longpatiënten krijgen het benauwd door vuurwerk

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 3 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Veel mensen met longklachten breekt het angstzweet uit bij de gedachte dat met oud op nieuw de lucht weer zwaar vervuild raakt door vuurwerk. Maar liefst 90 procent van de longpatiënten heeft last van hoesten, benauwdheid, kortademigheid of zelfs een longaanval als gevolg van vuurwerk. Dat blijkt uit een peiling door het Longfonds. Maar liefst tien procent van de mensen met longklachten voelt zich zelfs gedwongen het eigen huis te ontvluchten.

Dat betekent dat minstens 70.000 mensen oud op nieuw als traumatisch ervaren. Ze gaan het nieuwe jaar benauwd in. Voor veel van deze mensen is dit aanleiding om hun woning voor oud op nieuw potdicht te maken en medicijnen te nemen.

De concentraties fijnstof in de lucht zijn met oud op nieuw maar liefst veertig maal hoger dan normaal. Je kunt die concentraties vergelijken met de vervuiling in miljoenensteden als Singapore en New Delhi. Zeker als er mist is en geen wind waait, lopen de concentraties fijnstof hoog op.

Steeds meer Nederlanders willen dan ook een verbod op vuurwerk. Niet alleen overigens wegens de ernstige vervuiling met alle gezondheidsklachten van dien. Maar ook vanwege de talloze incidenten en ongelukken met vuurwerk, en om het feit dat nogal wat mensen zich misdragen door vuurwerkbommen te maken en vernielingen aan te richten.

Voor meer artikelen klik hier