default-header
HomeNieuwsLongartsen: ‘verbiedt e-sigaret!’

Longartsen: ‘verbiedt e-sigaret!’

Geen onderdeel van een categorie

maandag 7 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

De e-sigaret moet worden verboden.

De e-sigaret moet worden verboden. Bij enkele gebruikers van de e-sigaret zijn namelijk uitgebreide afwijkingen in de longen geconstateerd. Dit stelt Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose. Hij maakt zich ernstige zorgen en pleit in het Algemeen Dagblad voor een verbod vanwege verschillende ‘zorgwekkende ontwikkelingen’.
Het pleidooi komt omdat het aantal Nederlanders met ernstige longklachten door het gebruik van de e-sigaret is gestegen van drie naar acht. Een van hen moest zelfs op de intensive care worden opgenomen. De klachten gaan over het ophoesten van bloed tot en met astma. Maar meer mensen melden zich met klachten bij de dokter door het roken van de elektronische sigaret.
Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid zegt niet zomaar een verbod te kunnen uitvaardigen. Hij heeft immers te maken met Europese regels. Maar wel wil hij zich inzetten voor het terugdringen van het roken van de e-sigaret.
Van den Toorn zegt dat tijdens een Europees congres van longartsen vorige week in Madrid keiharde conclusies zijn getrokken over de e-sigaret. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk zou zijn”, zegt hij tegen het AD.
Inmiddels zijn er wereldwijd 21 doden bevestigd als gevolg van het roken van de e-sigaret. In de VS registreerde de Amerikaanse gezondheidsdienst meer dan duizend gevallen van longletsel door de e-sigaret. De Amerikaanse regering werkt aan een verbod voor e-sigaretten met smaakjes. Die moeten vooral jongeren ertoe verleiden aan de e-sigaret te gaan, om er vervolgens aan verslaafd te raken.

Voor meer artikelen klik hier