default-header
HomeNieuwsLief voor je hart

Lief voor je hart

Recepten

vrijdag 12 april 2019, door Hartpatiënten Nederland

Iedere week een portie (vette) vis is een goed idee. Vanwege de gezonde visvetten, maar ook omdat vette vis van nature vitamine D bevat. Vitamine D speelt een rol bij het voorkomen van een hoge bloeddruk. Je leest er meer over in het artikel op pagina 57, waarin we de vitamines die goed zijn voor het hart op een rijtje hebben gezet. Ook vitamine C en vitamine B1 hebben een gunstig effect voor het hart. Vitamine C zit onder andere in rode paprika en broccoli en vitamine B1 zit in graanproducten zoals volkorenbrood. In onderstaande recepten kun je dus volop genieten van al het goeds voor hart en bloedvaten. Doe er je voordeel mee!

Broccolistamppotje met bosui en zalm

Hoofdgerecht voor 4 personen

Bereidingstijd: 20 minuten

Voedingswaarde per persoon:

  • 2165 kJ (520 kcal)
  • 35 g eiwit
  • 23 g vet (4 g verzadigd vet)
  • 37 g koolhydraten (2 g suikers)

Boodschappenlijstje:

  • 800 g aardappelen
  • 800 g broccoli
  • 4 stukken zalm (à 125 g)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 bosuitjes, in ringen
  • 50 ml halfvolle melk
  • Versgemalen peper
  • Rasp van 1 citroen

Bereiding:

Schil de aardappelen, halveer ze en kook ze in ca. 15 minuten gaar. Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de stronken in plakjes. Kook de broccoli in ruim water in 6 minuten gaar. Bestrijk de zalmfilets dun met olie. Bak de filets in een hete koekenpan met antiaanbaklaag (zonder extra olie) in 6-8 minuten mooi bruin, de filets mogen van binnen nog rosé zijn. Bak de laatste 3 minuten de bosui al omscheppend mee.

Giet de aardappelen en broccoli af en maak er met de melk, versgemalen peper en de rest van de olie een romige stamppot van. Roer de bosui erdoor.

Schep de broccolistamppot op 4 borden en verdeel er de zalm over. Verdeel de citroenrasp over de zalm.

 


Geef een reactie