Lezing over luchtbruggen

Gisteren was Hartpatiënten Nederland aanwezig bij ‘Radboud goes overseas’, een lezing over hartpatiënten die in de jaren ’70 en ’80 massaal naar Houston vlogen voor een operatie. Dit waren de zogenaamde ‘Luchtbruggen’, die werden opgezet door de Nederlandse Hartpatiënten Vereniging (tegenwoordig Hartpatiënten Nederland).

Arts-wetenschapper Annabelle Slingerland vertelde uitgebreid over deze luchtbruggen, waarbij naar schatting zo’n 5.000 Nederlandse patiënten werden geholpen. Annabelle: ,,Het was niet zo dat chirurgen in Nederland de kennis en vaardigheid misten, maar er heerste een andere cultuur dan in Amerika. In ons polderende Nederland moest ellenlang tussen allerlei partijen worden onderhandeld, voordat knopen werden doorgehakt.”

Toch was de situatie in Nederland misschien nog wel beter dan in veel andere Europese landen. ,,In België en Duitsland hadden ze ook wachtlijsten, maar niet deze vorm van luchtbruggen. Dat wij die wel hadden, was te danken aan de mondigheid van Nederlandse patiënten. In het bijzonder Henk Fievet en Piet van Overveld, die al in 1970 de Nederlandse Patiënten Vereniging hadden opgericht. In korte tijd waren er 30.000 leden. Die voerden de druk op met protestmarsen, wijzend op het wettelijke recht op gezondheidszorg en een bezetting van de Tweede Kamer. De politiek moest uiteindelijk wel instemmen met hartoperaties over zee.”
 
Hartpatiënten Nederland bestaat dit jaar 50 jaar. In het kader hiervan verschijnt er later dit jaar een Jubileum Special, waarin uitgebreid aandacht wordt besteed aan dit bijzondere initiatief.
 
 

 

Reacties (1)

 • afbeelding van Johannes G.C. de Wolf
  Johannes G.C. d... ( )

  Jammer dat ik de lezing gemist heb. Bestaat de mogelijkheid om de lezing op papier te kunnen krijgen?
  Zo ja, hou ik me aanbevolen. Eventuele kosten worden uiteraard vergoed.

  feb 27, 2020

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.