default-header
HomeNieuwsLezing over luchtbruggen

Lezing over luchtbruggen

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 26 februari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Gisteren was Hartpatiënten Nederland aanwezig bij ‘Radboud goes overseas’, een lezing over hartpatiënten die in de jaren ’70 en ’80 massaal naar Houston vlogen voor een operatie. Dit waren de zogenaamde ‘Luchtbruggen’, die werden opgezet door de Nederlandse Hartpatiënten Vereniging (tegenwoordig Hartpatiënten Nederland).

Arts-wetenschapper Annabelle Slingerland vertelde uitgebreid over deze luchtbruggen, waarbij naar schatting zo’n 5.000 Nederlandse patiënten werden geholpen. Annabelle: ,,Het was niet zo dat chirurgen in Nederland de kennis en vaardigheid misten, maar er heerste een andere cultuur dan in Amerika. In ons polderende Nederland moest ellenlang tussen allerlei partijen worden onderhandeld, voordat knopen werden doorgehakt.”

Toch was de situatie in Nederland misschien nog wel beter dan in veel andere Europese landen. ,,In België en Duitsland hadden ze ook wachtlijsten, maar niet deze vorm van luchtbruggen. Dat wij die wel hadden, was te danken aan de mondigheid van Nederlandse patiënten. In het bijzonder Henk Fievet en Piet van Overveld, die al in 1970 de Nederlandse Patiënten Vereniging hadden opgericht. In korte tijd waren er 30.000 leden. Die voerden de druk op met protestmarsen, wijzend op het wettelijke recht op gezondheidszorg en een bezetting van de Tweede Kamer. De politiek moest uiteindelijk wel instemmen met hartoperaties over zee.”
Hartpatiënten Nederland bestaat dit jaar 50 jaar. In het kader hiervan verschijnt er later dit jaar een Jubileum Special, waarin uitgebreid aandacht wordt besteed aan dit bijzondere initiatief.

Voor meer artikelen klik hier