default-header
HomeNieuwsLeven vanuit het Hart (deel 5, (2))

Leven vanuit het Hart (deel 5, (2))

Columns

zaterdag 12 augustus 2017, door Hartpatiënten Nederland

  • Heb mededogen, let wel: geen medelijden. Mededogen is voor mij met de ogen der liefde kijken naar de moeilijkheden die een ander op zijn of haar ‘weg’ ondervindt, en tegelijkertijd weten dat ze horen bij het groeiproces van die ander. We kunnen deze moeilijkheden niet voor de ander oplossen. We denken vaak te weten wat goed is voor de ander, maar dat is slechts een projectie van onze eigen denkbeelden. De ‘fouten’, die de ander in onze ogen maakt, zijn misschien helemaal geen fouten maar leermomenten waarvan de uitkomst belangrijk is voor het proces van die ander. Dat geldt uiteraard ook voor onze eigen ‘fouten’ en ‘mislukkingen’.

Ook wij verdienen ons eigen mededogen. Ook wijzelf leren het meest van onze eigen fouten. Thomas Edison verwoordde dat als volgt: ‘Ik heb niet gefaald, ik heb slechts 10.000 manieren gevonden die niet werkten.’ Zonder deze instelling zou hij de gloeilamp niet uitgevonden hebben.

  • Zie de wonderen van het leven. Bij wonderen denken we vaak aan Jezus die water in wijn veranderde, over water liep, zieken genas of zelfs doden weer tot leven bracht.

Hierdoor zijn we geneigd de kleine dingen om ons heen niet als wonderen te zien en er wordt zelfs vaak gezegd dat wonderen niet bestaan. Echter als we kijken hoe de natuur vlekkeloos functioneert en hoe alles als vanzelf gaat en zelfs als wij mensen hier rigoureus ingrijpen, wordt door de natuur weer een nieuw evenwicht gezocht. Als we nog wat dichter bij huis blijven en het functioneren van ons eigen lichaam bekijken, is het een groot wonder hoe alles daarin samenwerkt. Het is ons mensen nog steeds niet gelukt zelfs maar een klein onderdeel van ons menselijk lichaam na te maken dat even goed functioneert als het natuurlijke ‘onderdeel’

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.