default-header
HomeNieuwsLeven vanuit het Hart (deel 4, handelingen die kunnen helpen bij bewustwording(1))

Leven vanuit het Hart (deel 4, handelingen die kunnen helpen bij bewustwording(1))

Columns

maandag 12 juni 2017, door Hartpatiënten Nederland

Ik hoor de doeners onder ons al juichen. Eindelijk actie, nu kunnen we de handen uit de mouwen steken! Bedenk echter dat doen zonder bewustzijn zinloos is, het gaat om de intentie waarmee we iets doen, in dit geval de intentie om te groeien naar wie we werkelijk zijn. Maar goed, daar hebben we het in de vorige columns al uitvoerig over gehad.

Welke handelingen kunnen we uitvoeren om dichter bij ons zelf te komen, om steeds meer te leven vanuit het Hart?

• Wees dienstbaar, of zoals Sai Baba zei: ‘Love all, Serve all, Help ever, Hurt never’.
Het gaat hierbij om anderen onvoorwaardelijk te helpen. Verwacht geen gunst terug. Je helpt vanuit een intrinsieke behoefte om iets te doen, dat goed is voor de wereld. De ander en jij zijn in de basis één en dezelfde, dus als je iets voor de ander doet, doe je het in feite ook voor jezelf en de rest van de wereld.

Hierbij geldt het principe van Mahatma Ghandi, ‘wees de verandering, die je wilt zien in de wereld’, of de slogan ‘verander de wereld, begin bij jezelf’. Als je vanuit jezelf de ingeving krijgt om iets voor een ander te doen, doe het dan. De mitsen en maren die daarna komen zijn de stem van het ego, waarvan we inmiddels wel weten dat die van afzondering houdt en niet van eenheid. Echter, als we vinden dat we iets moeten doen, omdat dat ons hoger aanzien geeft bij anderen of omdat iemand dan in het krijt bij ons staat, is dat net zo goed de stem van het ego. Het begrip ‘onvoorwaardelijk’ is hierbij cruciaal!

• Wees dankbaar. Vaak nemen we het leven voor lief en hebben we geen oog voor de geschenken van het leven. We schenken vaak meer aandacht aan de vervelende situaties die we meemaken.

Als eerste is het van belang oog te krijgen voor de mooie dingen die in ons leven gebeuren. Een goede methode is om ’s avonds in bed even stil te staan bij een gebeurtenis van de afgelopen dag, waarvoor je oprecht dankbaar bent.
Als je meer bewust wordt zal je ook gaan zien dat juist de gebeurtenissen die ons onrust geven, juist de mooiste groeimogelijkheden met zich meebrengen, ook hierbij geldt: ‘no pain, no gain’, de pijn is een uitnodiging om anders naar de aanleiding daarvan te gaan kijken. Wat zegt het over mij, dat ik pijn voel bij deze situatie, hoe kan ik daar voortaan anders mee omgaan?

• Wees vergevingsgezind. Ik heb hier al eens een column aan gewijd. Het is een onderwerp dat vaak als erg moeilijk wordt gezien en soms zelfs voor onmogelijk wordt gehouden. Misschien dat het helpt om te benadrukken dat je het in principe puur en alleen voor jezelf doet.

Het gaat om vergeving van de mensen, jezelf en alle situaties, waar je boosheid over voelt, of beter gezegd waarop wijzelf reageren met boosheid. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor onze gevoelens, dus ook voor de boosheid, frustraties en wraakgevoelens.
Het voordeel van zelf ergens verantwoordelijk voor zijn, is dat we dat dus ook zelf kunnen veranderen. Zoals met alles, kunnen we de situatie zelf niet veranderen, maar wel onze reactie daarop. Het hoofddoel van vergeving is het wegnemen van de genoemde gevoelens bij jezelf, omdat deze je niet verder helpen, maar je belemmeren in je persoonlijke groei, in het vinden van de weg naar je Hart. Dat je hierbij weer goed doet voor jezelf, wat er toe leidt dat je ook goed doet voor de wereld, is een bijkomende zaak, die er overigens wel toe doet.

Tot zover dit eerste deel van mogelijke handelingen. In de volgende column gaan we weer verder.

Column door: Jan Chin


Geef een reactie