default-header
HomeNieuwsLeven vanuit het Hart (deel 2, bewustwording)

Leven vanuit het Hart (deel 2, bewustwording)

Columns

zondag 12 februari 2017, door Hartpatiënten Nederland

In deze column gaan we ons wat meer richten op het bewustzijn. Dus aandacht voor de geest. Wij zijn nu eenmaal denkende mensen, bij wie gedachten en emoties de kop opsteken, voordat we daar erg in hebben. Als we ons minder willen laten leiden door deze (vaak negatieve) gedachten en emoties, moeten we eerst een mentaal proces door. Nu klinkt dat als een tegenstrijdigheid, we willen meer leven vanuit het hart en daarvoor moeten we een beroep doen op onze hersenen? Inderdaad, want we moeten ons bewust worden van onze gedachten en emoties en daarna bewust anders gaan denken en/of handelen. Voor deze manier van bewustwording maken wij gebruik van de hersenen om ons doel te bereiken.

Einstein heeft ooit eens gezegd: ‘Intuïtie is een heilig geschenk, de rationele geest een trouwe dienaar. Wij leven in een maatschappij waarbij we de dienaar zijn gaan vereren en het geschenk zijn vergeten’. Het is dus zaak dat de rationele geest weer onze trouwe dienaar wordt. Zo gemakkelijk is dat echter niet. Wetenschappelijk onderzoek naar het onderbewuste heeft aangetoond dat ons bewustzijn maar weinig in de melk te brokkelen heeft.

Wij worden continu gebombardeerd met grote hoeveelheden informatie, die eerst worden gefilterd door het onderbewuste. Dit onderbewuste kan 11 miljoen bits per seconde aan informatie verwerken. Daar wordt beoordeeld of de informatie belangrijk is voor ons of niet. In razend tempo wordt al deze informatie vergeleken met wat er in het verleden al is voorgevallen en als het onderbewuste van oordeel is dat de informatie belangrijk is, wordt het doorgegeven aan het bewustzijn. Dit bewustzijn kan slechts 60 bits per seconde verwerken.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.