default-header
HomeNieuwsLeven vanuit het Hart (deel 1, inleiding)

Leven vanuit het Hart (deel 1, inleiding)

Columns

maandag 12 december 2016, door Hartpatiënten Nederland

Regelmatig worden we geadviseerd te leven vanuit het Hart of het Hart te volgen. Ook ik maak mij vaak schuldig aan deze adviezen. Omdat ik mij ervan bewust ben dat het voor velen niet duidelijk is hoe je dat moet doen, zal ik hier enkele columns aan wijden.

Hierbij wil ik niet suggereren dat ik zo goed weet hoe dat moet. Het zullen slechts aanwijzingen zijn, technieken die je kunnen helpen om steeds dichter bij je Hart te komen. Ook hierbij geldt dat er vele wegen naar Rome leiden. Als je eenmaal in Rome aangekomen bent en het besluit hebt genomen daar te blijven, dan heb je die wegen niet meer nodig.

Dat is in zekere zin ook zo met de wegen naar het hart, alleen zal het een continu bewustzijn vergen om niet te verdwalen, als we op weg gaan naar het Hart. Eenmaal daar aangekomen, blijft het een uitdaging om daar te blijven en niet alsnog te verdwalen.

Maar als je dan eenmaal volledig thuis bent gekomen in het Hart, dan zal niets je meer kunnen misleiden. Dat is echter het hoogste niveau van ‘leven vanuit het Hart’. Dan ben je ‘Verlicht’, dan heb je de Boeddha-natuur of het Christusbewustzijn bereikt.
In veel culturen is het Hart de zetel van de Wijsheid, echter ook de plaats waar onze emoties verblijven. Deze emoties zijn de sluier die ons het zicht op de wijsheid ontnemen. Het Hart staat in directe verbinding met de Universele of Goddelijke Wijsheid, ook wel het Absolute, de Bron of Dao genoemd.

Voor de Daoisten woont de Keizer in het Hart. Bij hen, en veel andere culturen, werd de Keizer gezien als afstammeling van God. Je kon dus niet zomaar Keizer worden. Het goede nieuws is, dat wij allen potentiële Keizers zijn. Wij kunnen allemaal onze verbinding met het Goddelijke herstellen oftewel versterken. En diep in ons Hart is dat onze grootste, zo niet de enige, vaak onbewuste wens.

Wij willen in deze duale wereld, die vol met emoties is, de eenheid voelen met het Goddelijke en niet continu meegaan met de emotionele hoogte- en dieptepunten, die elkaar steeds afwisselen. We zullen echter pas het herstel van eenheid nastreven als dit aanvankelijke onbewuste verlangen, bewust geworden is en er een sterke wens is ontstaan om dit te bereiken.

Ik hoop met deze serie columns dit verlangen bij u aan te wakkeren en u vervolgens wat technieken aan te bieden die u kunnen helpen dit mooie pad te bewandelen.

Column door: Jan Chin


Geef een reactie